Belföld

Spanyolország vadul licitál az új atomreaktorra

Madrid emelte hogy elnyerje az első termonukleáris reaktor építési jogát. A szintén versenyben lévő Franciaország is azt szeretné, ha a rektor “Európában maradna" és nem Japánba vagy Kanadába kerülne, ahogy az az előzetes tervekben szerepel.

José Maria Aznar spanyol kormányfő levélben tájékoztatta Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét, hogy duplájára növeli anyagi hozzájárulását a fúziósreaktorok fejlesztéséről szóló ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) programban, amennyiben az első ilyen berendezést Spanyolországba telepítik. Ez szám szerint azt jelentené, hogy 900 millió eurót szánna a tervre a spanyol kormány (ami az új típusú reaktor árának 20 százalékát teszi ki).


Négy lehetséges helyszín közül választ majd Brüsszel: egy japán, egy kanadai és két európai területet (ebből az egyik Vandellos – Spanyolország, a másik Cadarache – Franciaország) jöhet szóba. A francia Le Monde szerint a spanyol kormány 450 millió euróról 900 millió euróra növelte a saját hozzájárulás összegét a projekt megvalósításához. Így a spanyoloknak megnőnek az esélyei arra, hogy országukban épüljön fel a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER).

A franciák sem hagyják annyiban


Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök Cadarache érdekében kampányolt az ITER reaktor telepítésének ügyében. A miniszterelnök látogatást tett a helyszínen, ahova Claudie Haigneré, a tudományos kutatásokért felelős miniszter is elkísérte.


Az ITER program célja, hogy 30 éven belül „tiszta” energiát állíthassanak elő. Franciaország Spanyolországgal, Japánnal és Kanadával áll versenyben az első ITER reaktor telepítéséért. Várhatóan november 27-én, Brüsszelben születik döntés a 10 milliárd eurós program helyszínének ügyében.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik