Belföld

Spanyolország vadul licitál az új atomreaktorra

admin
admin

2003. 11. 25. 09:00

Madrid emelte hogy elnyerje az első termonukleáris reaktor építési jogát. A szintén versenyben lévő Franciaország is azt szeretné, ha a rektor “Európában maradna" és nem Japánba vagy Kanadába kerülne, ahogy az az előzetes tervekben szerepel.

José Maria Aznar spanyol kormányfő levélben tájékoztatta Romano Prodit, az Európai Bizottság elnökét, hogy duplájára növeli anyagi hozzájárulását a fúziósreaktorok fejlesztéséről szóló ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) programban, amennyiben az első ilyen berendezést Spanyolországba telepítik. Ez szám szerint azt jelentené, hogy 900 millió eurót szánna a tervre a spanyol kormány (ami az új típusú reaktor árának 20 százalékát teszi ki).


Négy lehetséges helyszín közül választ majd Brüsszel: egy japán, egy kanadai és két európai területet (ebből az egyik Vandellos – Spanyolország, a másik Cadarache – Franciaország) jöhet szóba. A francia Le Monde szerint a spanyol kormány 450 millió euróról 900 millió euróra növelte a saját hozzájárulás összegét a projekt megvalósításához. Így a spanyoloknak megnőnek az esélyei arra, hogy országukban épüljön fel a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER).

A franciák sem hagyják annyiban


Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök Cadarache érdekében kampányolt az ITER reaktor telepítésének ügyében. A miniszterelnök látogatást tett a helyszínen, ahova Claudie Haigneré, a tudományos kutatásokért felelős miniszter is elkísérte.


Az ITER program célja, hogy 30 éven belül „tiszta” energiát állíthassanak elő. Franciaország Spanyolországgal, Japánnal és Kanadával áll versenyben az első ITER reaktor telepítéséért. Várhatóan november 27-én, Brüsszelben születik döntés a 10 milliárd eurós program helyszínének ügyében.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.