Belföld

Parlament: jóváhagyták a büdzsé fő számait

Az Országgyűlés megszavazta a 2004. évi költségvetési törvény kormány által támogatott módosításait. Ezek értelmében az államháztartás európai uniós számbavételi rendszere szerint számított hiánya nem változott az eredetileg is tervezett 3,8 százalékhoz képest - tudatta többek között a FigyelőNettel is a Pénzügyminisztérium (PM) kedd esti közleménye.

A központi költségvetés 2004 évi bevételi előirányzata 5481,5 milliárd forint, kiadási előirányzata 6132,4 milliárd forint pénzforgalmi szemléletben – hangzik a közlemény.

Pénzforgalmi (GFS) szemléletben az eredetileg benyújtott tervekhez képest a központi költségvetés jövő évi kiadásai 39,470 milliárd forinttal emelkednek, bevételei pedig 2,937 milliárd forinttal csökkentek. Az államháztartás egészében, pénzforgalmi szemléletben a kiadások 42,4 milliárd forinttal emelkedtek, a bevételek pedig 8,1 milliárd forinttal csökkentek. Az ESA95 és a magyar GFS kimutatás közötti különbség a 13. havi bérrel kapcsolatos jogszabály változások eltérő számbavételéből adódik – írja a PM.

A módosítások nyomán az önkormányzatok forrásai összesen 43 milliárd forinttal emelkednek. Ebből 16,5 milliárd forint fordítható bérekre a helyhatóságoknál, de további mintegy 5 milliárd forint szabad felhasználású forrás keletkezik a településeken, ami ugyancsak képezheti a béremelések fedezetét. 3 milliárd forint többlettámogatás jut a lakhatással kapcsolatos segélyezésre, azaz az energiaár emelések kompenzációjára.

Az eredeti tervekhez képest 5 milliárd forinttal több jut az adóerő képesség mutató egyenetlenségeinek kiegyenlítésére, 2 milliárddal emelkedett a fővárosi földutak aszfaltozására fordítható összeg és 1 milliárd forinttal több jut a községek általános támogatására. Emelkedett a lakhatási támogatás (0,2 milliárd forinttal), a cél és címzett támogatások összege (0,35 mrd), a tűzoltóságok támogatása (1,43 mrd), valamint a bölcsődei támogatás (0,3 mrd).

Az Országgyűlés elfogadta azt a kormány által támogatott módosítást is, amely 10-ről 5 milliárd forintra csökkentette a helyi önkormányzatok Európai Uniós pályázatainak saját részét kiegészítő támogatás keretét. A kormány megítélése szerint ez nem okoz gondot a támogatások lehívásánál, mert a módosítások által juttatott többletforrásokkal az önkormányzatok pozíciója javult. A saját rész kiegészítésére szóló előirányzat felülről nyitott, ezért ha a megszavazott 5 milliárd forintnál nagyobb támogatási igény keletkezik 2004-ben, akkor az a központi költségvetésből finanszírozható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik