Belföld

Kamatot csökkenthet a szlovák jegybank

Szakértők várakozása szerint a szlovák jegybank kedden nagy valószínűséggel kamatot csökkent a gazdasági folyamatok kedvező alakulására hatására, és a kormánynak arra a tervére, hogy növeli külföldi hitelfelvételét. A jegybank kedden délelőtt ismerteti döntését.

A Reuters által korábban megkérdezett elemzők többsége arra számított, hogy a szlovák központi bank novemberben 25 bázispontú kamatcsökkentést jelent be. Az elemzők régóta várják a kamatvisszafogást, mivel az ország külkereskedelmi és folyó fizetési hiánya jelentősen csökkent, költségvetési hiánya is mérséklődik és lassul az infláció.

A jegybank szeptemberben váratlanul 25 bázispontú kamatcsökkentést hajtott végre, amit akkor azzal indokolt, hogy meg akarja állítani a hazai kereslet túlságosan nagy mértékű visszaesését és az intézkedéssel támogatni kívánja a gazdasági növekedést. A Slavia Capital egyik elemzője azt mondta, hogy ha a jegybank kitart szeptemberi közleménye mellett, akkor kedden ismét kamatot kell csökkentenie. A jegybank a szeptemberi döntés után szinten tartotta a kamatokat októberben, amikor az irányadónak számító kéthetes repokamat 6,25 százalékon maradt, ami az egyik legmagasabb a jövőre csatlakozó közép-európai országokban.

A várt kamatcsökkentés másik okozója a szakértők szerint a szlovák pénzügyminisztériumnak az a terve, hogy külföldön vesz fel hitelt az ország adósságának a refinanszírozására, miután külföldön olcsóbb a kölcsönfelvétel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik