Termékenként eltérő mértékű, de átlagosan 20 százalékos kenyér- és pékárudrágítást tervez januártól a sütőipar – közölte lapunkkal Werli József, a Sütőipari Egyesülés igazgatója. Mivel az árváltoztatásokat általában legalább egy hónapos tárgyalási időszak előzi meg, a pékek az emelési elképzeléseket már a napokban közlik a kereskedőkkel.
Werli tájékoztatása szerint az árnövelést a nyár óta tartó búzaárrobbanás és az egyéb költségek emelkedése kényszeríti ki. Mint ismert, az idei aszály nyomán a búzaárak a közelmúltban elérték a tonnánkénti 45-50 ezer forintot, szemben az egy évvel korábbi 22-25 ezerrel. Emiatt a malomipar kilátásba helyezte, hogy az átadási lisztárakat 70 forint körüli szintre emeli a 40-42 forintos aratás előtti kilónkénti mértékről.