Belföld

Irak: hátba lőtték a magyar egyetemistát?

A ramádi kórház egyik dolgozója a korábbitól eltérően számolt be Varga-Balázs Péter haláláról.

Nem katonai ellenőrzőpontnál, hanem egy amerikai katonákat Ramádiban ért baleset helyszínén lőtték le azt a magyar fiatalembert, Varga-Balázs Pétert, aki november 17-én vesztette életét Irakban – tájékoztatta az MTI-t a helyszínről szerzett értesülései alapján Peremiczky Attila újságíró.

A ramádi központi kórház egy neve elhallgatását kérő biztonsági embere merőben eltérő változatot ismertetett a történtekről ahhoz a verzióhoz képest, amely szerint a 27 éves fiatalember nem állt meg az amerikai katonák ellenőrzpontjánál, még a figyelmeztető lövések eldördülésére sem, s ezért lőtték le.

A Ramádiból származó információk szerint a fiatalember furgonja, amelyben rajta kívül két iraki tartózkodott, Ramádiból Habbaníjába tartott, amikor Ramádi al-Haldíja kerületében egy előttük haladó Kia kisbusz tisztázatlan okból egy amerikai harci járműbe rohant, és a magyar fiatalember nem tudott megállni, autójával belerohant a kisbuszba. Az amerikai katonák az első csattanásra, felszólítás nélkül azonnal tüzet nyitottak mind a Kiára, mind a magyar férfi vezette furgonra.

Az amerikaiak lövései következtében a Kiában tartózkodó két iraki állampolgár – az iraki hadsereg két korábbi tisztje – azonnal életét vesztette, és ugyancsak nyomban meghalt a győri fiatalember. A sortűz következtében megsérült Varga-Balázs tolmácsa, Tarek Nadzsi, akinek azóta nyoma veszett.

A balesetet követően a kórház biztonsági személyzetének elmondása szerint az amerikai hadsereg azonnal a ramádi amerikai laktanyába szállította a holttesteket, és a két sérültet is.

Nem sokkal később, még aznap este három holttestet, köztük a magyar fiatalemberét a ramádi központi kórházba szállították. A kórház boncmesterének elmondása szerint a fiatalember halálát egy, a hátán kapott, s a szívén áthatolt lövés okozta.

Varga-Balázs Péter tolmácsa, mint szülei elmondták, a tragikus eset óta ismeretlen helyen tartózkodik. Információt először a lövöldözés során megsérült Tarek Nadzsiról az esetet követő harmadik napon kaptak: az őt alkalmazó cég megkereste a családot, hogy megkérdezze, a férfi miért nem jelenik meg munkahelyén.

Nem sokkal ezután a szülők a ramádi kórháztól azt a tájékoztatást kapták, hogy fiukat az amerikai hadsereg egy bagdadi katonai kórházba szállította. Hogy mi történt vele, s hol van, azt nem közölték.

A Külügyminisztérium reagálása

A szóvivő Peremiczky Attila újságíró – az MTI-nek adott -információira reagált, miszerint nem katonai ellenőrzőpontnál, hanem egy amerikai katonákat Ramádiban ért baleset helyszínén lőtték le november 17-én a magyar fiatalembert.

Tóth Tamás megjegyezte: az elmúlt napokban több, esetenként egymásnak ellentmondó nem hivatalos, meg nem erősített hír érkezett Varga-Balázs Péter halála kapcsán. “A Külügyminisztérium pontosan az ilyen ellentmondásos, nem hivatalos hírek miatt is bízta meg a külügy két magas rangú vezetőjét azzal, hogy a helyszínen tájékozódjon” – mondta. Hangsúlyozta: a tárca bármilyen hivatalos jelzést, véleményt csak ennek a tájékozódásnak a megtörténte után tud az esetről formálni.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik