Belföld

Gyakori probléma a transzferárak kettős adóztatása

A kapcsolt vállalkozások által egymás közötti ügyletekben alkalmazott árak, vagyis a transzferárak megállapítása a legfontosabb nemzetközi adóprobléma, amellyel ma a multinacionális vállalatoknak szembe kell nézniük, állapítja meg az Ernst and Young felmérése.

A felmérés aktualitását Magyarországonaz adja, hogy ez év szeptember 1-jétől minden új, kapcsolt vállalkozással kötött szerződés vonatkozásában egy pénzügyminiszteri rendeletben meghatározott tartalmú transzferár dokumentációs kötelezettség terheli az adózókat.

Az Ernst and Young felmérésben részt vevő multinacionális anyavállalatok 86 százaléka, a leányvállalatok 93 százaléka gondolja úgy, hogy a legfontosabb nemzetközi adóprobléma a transzferárak megállapítása. A cégek azt is hozzátették, hogy az ilyen tárgyú adóhatósági vizsgálatok már inkább törvényszerűek, semmint kivételes esetek.

A transzferár a kapcsolt vállalatok közötti tranzakciókban alkalmazott árat jelenti, beleértve az árumozgásokat, kölcsön- és lízingügyleteket. Az Ernst and Young felmérése alapján 1999 óta az 5 milliárd dollár, vagy a feletti bevételű multinacionális vállalatok 59 százalékánál, az amerikai székhelyű multinacionális vállalatok 71 százalékánál ellenőrizték a transzferárakat.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a vizsgált transzferár- módosítások 40 százaléka kettős adózást eredményezett. Kettős adózás akkor léphet fel, ha például az egyik országban az adóhatóság által utólagosan megállapított adóalap-növelő összeg nem vehető figyelembe egy másik országban adóalap-csökkentő tételként nem piaci árak alkalmazása miatt.

A felmérés alapján továbbra is az áruk és tárgyi eszközök értékesítése az adóhatóságok által leggyakrabban vizsgált tranzakció a multinacionális vállalatok esetében. Megfigyelhető azonban az is, hogy ezen tranzakciók vizsgálatának aránya csökken, míg a szolgáltatásokhoz és immateriális javakhoz kapcsolódó ellenőrzések aránya növekszik.

Az Ernst and Young Globális Transzferár Felmérés 2003 elnevezésű tanulmányt egy független kutatócég végezte 641 multinacionális anyavállalat és 200 leányvállalat körében 22 országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik