Belföld

Business park eladva – a régió üzlete

Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanpiaci tranzakcióját hajtotta végre két nyugati pénzügyi csoport. Az AIG/Lincoln eladta az Europolis Investnek három magyar ingatlanját, 150 millió euróért.

Az Europolis Invest cég 2003. november 12-én megvásárolta az AIG/Lincoln csoport három ingatlanát Budapesten, illetve a főváros környékén. Az adásvétel értéke 150 millió eurót tett ki, ezzel ez az ügylet a kelet-közép-európai régió legnagyobb üzletének minősíthető idén. A tranzakció közvetítésében a DTZ cég is közreműködött.


 Az Airport Business Park

Az Airport Business Park (ABP) 2001 végén épült Budapest határában, Vecsés területén, 300 méterre a ferihegyi repülőtértől. A komplexum A épületében négy emeleten összesen 21 045 négyzetméter raktár és 450 négyzetméter irodai bérbe adott terület épült meg. További 9100 négyzetméter raktárként beépíthető. A 2001 tavaszán épült B épület összesen 14 233 négyzetméter raktárból és 3777 négyzetméter irodából áll. A C épület 2003 végére készül el, 7300 négyzetméteres raktárral és 8400 négyzetméteres irodai területtel. Az ABP területén 313 gépkocsi tárolására alkalmas parkoló és további 64 parkolóhely van. A teljes terület 64 501 négyzetméter – beleértve a beépíthetőt is. 

Az AIG több üzletágban is jelen van Magyarországon


Az AIG/Lincoln az AIG amerikai biztosítónak, a világ tizedik legnagyobb cégének és a Lincoln Property Companynek a közös vállalkozása. Az AIG Magyarországon több üzletágban van jelen. A biztosítási piacon az Ahico biztosítótársaság révén vetette meg a lábát, de egy befektetési alap révén a második legnagyobb hazai vezetékes távközlési szolgáltatóban, a Vivendiből nemrégiben Invitellé átalakult cégben is érdekelt. Az AIG/Lincoln a magyarországi és dél-németországi irodai és ipari fejlesztések révén mintegy 350 millió euró értékű portfóliót kezel.

Az AIG/Lincoln a továbbiakban Horvátországban és Szlovéniában kíván terjeszkedni, valószínűleg ez a magyarázat arra, hogy miért adta el az állítása szerint jól menő M1 Business Parkot (M1BP) és az Airport Business Parkot (ABP) Budapest környékén. De nemcsak a bérlőkkel jól megrakott autópálya, illetve repülőtér melletti ingatlanjain adott túl, hanem a még az építési engedélyezés folyamatában lévő IPwest Office Building nevű ingatlanján is Budán, a XI. kerületben. A három ingatlan együttesen mintegy 150 millió euróért cserélt gazdát.


Alkotás Point: döntés jövőre

Az AIG/Lincoln Magyarország vezetője, Lance Bozman ugyancsak elárulta a sajtótájékoztatón, hogy jövőre döntenek az Alkotás Point nevű irodaházukról, amely jelenleg 80 százalékos kihasználtságú. A döntés lényege az, hogy megtartják-e saját kezelésben az ingatlant, vagy továbbadják.

Határidős eladás – azaz “forward sale”


Bár az egyes ingatlanok vételáráról nem kívántak nyilatkozni az érintett cégek, az IPwest kapcsán elmondták, hogy miután itt még nem készült el egyetlen épület sem (a többi beruházás sem fejeződött még be, de ott már legalább vannak bérlők), a vételár úgynevezett „forward sale”, vagyis határidős eladás során alakul majd ki. Ez azt jelenti, hogy a majdani kihasználtságtól függően változik az ár is, amelyet jelenleg csak egy bizonyos sávon belül, egy minimum és egy maximum érték között rögzítettek.

A vásárló Europolis képviseletében nyilatkozó Bernhard Mayer vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ez a felvásárlás az idei év legnagyobb tranzakciója Kelet-Közép-Európában. Az Europolis Invest ezzel megvetette lábát a magyar ingatlanpiacon, és ennek eredményeként harmadik fiókirodáját is létrehozza a magyar fővárosban. A budapesti iroda a prágait és a varsóit követi, a cégcsoport székhelye továbbra is Bécs marad.

A mostani vásárlás előzménye augusztusban volt, amikor az Europolis a City Gate budapesti irodaház részvényeinek 50 százalékát kivásárolta az AIG/Lincolntól. Így az Europolis magyarországi ingatlanportfóliója öt egységből áll, amelyek hozzávetőleges piaci értéke 216 millió euró. Az Europolisnak két tulajdonosa van. Az egyik az osztrák Investkredit Bank AG, a másik pedig az EBRD Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.


 Az M1 Business Park

Az M1 Business Park az M1-es autópálya mellett, Budapest városközpontjától 21 kilométerre fekszik, Páty területén, Bécstől 200 kilométerre. Az M1 Business Park öt különálló, küllemében eltérő épület megépítésével és belső közlekedési rendszer kialakításával készült. A beépített és a beépíthető terület összesen 68 341 négyzetmétert tesz ki.

Korábbi tapasztalatok


A FigyelőNet kérdésére az AIG/Lincoln Magyarország ügyvezető igazgatója, Lance Bozman elmondta, korábbi kedvező tapasztalataik vezettek ahhoz, hogy az Europolisszal újabb megállapodást kötöttek most novemberben. Az Europolis ügyvezető igazgatója szintén hangsúlyozta, hogy a térségben mindössze két csoporttal kötöttek, illetve kötnek határidős eladási szerződéseket, ezek egyike az AIG/Lincoln. A „forward sale” ugyanis igen komplikált megoldás, és csak rendkívül megbízható partnerekkel gondolnak ilyen egyezségekre.


Érdekesség, hogy az Europolis is a Balkán felé kacsingat az utóbbi időben: nemrégiben fogott bele egy új üzletbe, egy irodacentrum építésébe Bukarestben. Így a második az intézményi befektetők között, amelyek a román piacon hasonló befektetést hajtanak végre.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik