Belföld

Bővíteni akarja a Dunaferr-privatizációs konzorciumot a Donbass

A Dunaferr Rt. privatizációjára pályázó ukrán konzorciumba be akarják vonni a svájci Duferco Nemzetközi Kereskedelmi Holdingot és a liechtensteini Kundax Rt.-t - közölte a konzorcium képviselője kedden Dunaújvárosban.

Mint Leonid Koshyk, a 40 vállalatot magába foglaló, tavaly 2,8 milliárd dollár forgalmat bonyolító Donbass Ipari Szövetség (DISZ)és az ahhoz tartozó Alcsevszkij Vaskohászati Kombinát által létrehozott konzorcium képviselője újságíróknak elmondta, a bővítést a piackutatás és az piaci értékesítés érdekében tartják fontosnak. A kiegészítésre vonatkozó okmányokat már benyújtották az ÁPV Rt.-hez.

A Donbass Ipari Szövetség 1995-ben alakult a Donyecki Régió iparvállalatai tevékenységének összehangolására az Ukrán Technikai Tudományok Akadémiájának donyeck régióbeli tagozata, az Ukrán Közgazdasági Tudományok Akadémiája, az Azovinteksz Tervező-, Kivitelező Rt. és a Vizavi Rt. közreműködésével.

A holdingvállalat fő tevékenysége az acél, a hengerelt termékek, acélcsövek termelési, vaskohászati és kokszoló berendezések gyártása. Érdekeltségei vannak az energetikában, a nehézgép-gyártásban, az építőiparban, a telekommunikációban, valamint a rekreációs és az agrárszektorban. A cégcsoport 120 ezer dolgozót foglalkoztat.

A háttérbeszélgetésen az MTI érdeklődésére Leonid Koshyk elmondta: a Dunaferr privatizációjával “horizontális szélesítéssel” olyan termékekkel növelik majd DISZ termékskáláját, amilyeneket annak tagvállalatai jelenleg nem gyártanak. Ugyancsak az MTI kérdésére kifejtette: bár a szükségesnél nagyobb a Dunaferrnél a foglalkoztatottság, ha a konzorcium megnyeri a privatizációs pályázatot, “jó munkaszervezés mellett mindenkinek találnak munkát”. Hozzátette: a korporáció történetében még nem volt rá példa,
hogy bármelyik vállalatnál csökkentették volna az alkalmazottak számát. A feszültséget a termelési volumen növelésével akarják oldani. Mint elmondta, a Dunaferr pénzügyeit intéző, a cégcsoportnak hitelező banki konzorciummal való “jövőbeni együttműködés záloga” csak az lehet, hogy “a gyár érdekeinek kell elsőbbséget élvezni”, hiszen a hatékony termelés feltétele a pénzügyi stabilizáció.

A konzorcium vezetője szerint fontos, hogy a privatizációt követő tulajdonosváltás ne legyen kedvezőtlen hatással a Dunaferr stabil működésére. Ezért biztosítani kell majd a folyamatos alapanyag ellátást, és bár “át kell strukturálni a kötelezettségeket”, … “forradalmat nem szabad csinálni”, a magyar szakemberek nélkül ugyanis lehetetlen volna a hatékony vállalatvezetés. Egyes munkakörökben együtt kell majd dolgozniuk a magyar és az ukrán szakembereknek – mondta Leonid Koshyk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik