Belföld

Automatikus a magyar végzettségek elismerése az EU-ban

Az uniós csatlakozást követően a Magyarországon szerzett szakmai végzettségek egy részét automatikusan elismerik majd a többi tagállamban, míg más részénél esetleg alkalmassági vizsgát kell tennie annak a munkavállalónak, aki másutt akar dolgozni.

A szakmai címek elismerése, például az ápolónők, építészek, fogorvosok, állatorvosok, szülésznők, orvosok és gyógyszerészek (az úgynevezett “szabályozott szakmák”) területén automatikus lesz majd, ami azt jelenti, hogy, ha a Magyarországon szerzett diplomát a közösségi jog alapján elismerik, akkor a szakmagyakorlás országában szokásos címre is jogosulttá válik a kérelmező.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az EU-irányelvek meghatározzák, hogy minden más EU-tagállamban és az Európai Gazdasági Térség országaiban a saját állami képesítéssel és gyakorlattal egyenértékűnek kell elfogadni az irányelvekben foglaltaknak megfelelő képesítést.

Az irányelvek pedig úgy próbálnak meg általánosan alkalmazható követelményeket felállítani, hogy szakmai minimum követelmények és képzési tárgyak meglétét írják elő az egyenértékűség kimondásához.

Az egyenértékűség kimondása tekintetében a szabályozás két csoportra bontható. Az első csoportba tartoznak az ágazati irányelvek, amelyek szakmák szerint biztosítják a diplomák elismerését. Ez a szabályozási technika érvényesül az orvosok, fogorvosok, ápolónők, építészek, állatorvosok, gyógyszerészek, szülésznők, illetve a vendéglátóipar, az építőipar, az erdészet stb. vonatkozásában is.

A másik csoportba tartozó szabályok a horizontális megközelítés jegyében általános elvek szerint a koordináció eszközét alkalmazták (olyan szakmákra, amelyekre ágazati szabályt nem fogadtak el).

Az egyik szabály például előírja, hogy a legalább hároméves képzésben megszerzett felsőoktatási képesítést el kell ismerni – amennyiben az nem ágazati szabállyal érintett szakmára vonatkozik – akkor is, ha az oktatási tartalom némileg különbözik, de a lényegi követelményeket az oktatási intézmény teljesíti. Azért a rendszer teret enged kiegyenlítő mechanizmusoknak is, hiszen lehetőséget ad a tagállamoknak, hogy – indokolt esetben – alkalmassági tesztnek vessék alá a jelöltet, illetve bizonyos gyakorlati idő letöltését kívánjanak meg tudása bizonyítékául.

Hasonló koordináló és kiegyenlítő szabályok léteznek a szakképzés, középiskolai képzés és az egy évnél rövidebb felsőfokú képzést adó tanfolyamok tekintetében is. Összességében elmondható, hogy sokat javult a helyzet a kiindulási állapothoz képest, hiszen a szabályok már nagyon sok szakmát lefednek.

A Külügyminisztérium ugyanakkor nyomatékosítja: a diplomák és szakképesítések elismertetése más tagállamokban azért még mindig nem automatikus. A szakképesítések elismeréséről a Magyar Ekvivalencia és Információs Központ (MEIK) nyújt információt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik