Belföld

Az alternatív megoldás – akár ingyen

admin
admin

2003. 11. 25. 15:00

A SuSE Linux 9.0 operációs rendszer megjelent magyarul is. Teszteltük. Kijelenthetjük: eljött az idő, hogy a Linux elinduljon hódító útjára az asztali számítógépek birodalmában is.

Tessék figyelni, nagy dolgoknak lehetünk éppen tanúi. Megtört a varázs. Ez a cikk egy Linux rendszeren születik. Valószínű, hogy a szakemberek ezen

nem csodálkoznak, de egy mezei felhasználó részéről nagy szó.

Történt ugyanis, hogy a magyarországi képviseletet is fenntartó – a Novell által éppen felvásárolt – SuSE Linux AG kiadta 9.0-ás operációs rendszerét. A média hű szolgája, mint oly sokszor eddig is, elballagott a bejelentésre, megette pogácsaadagját, megitta üdítőjét és kapott egy vastag, súlyos, ízléses küllemű dobozt.

A Novellé a SuSE Linux

 

A Novell 2003. november 4-én jelentette be, hogy megállapodást írt alá a német SuSE Linux AG megvásárlására. A SuSE Linux nyílt forráskódú rendszerekben szerzett tapasztalata, valamint a Novell világszínvonalú hálózati és azonosítási megoldásai, terméktámogatása, oktatása és tanácsadási szolgáltatásai tökéletesen kiegészítik egymást, így a jövőben a Novell az otthoni rendszerektől a szerverekig nyújthat teljeskörű Linux megoldásokat ügyfeleinek és partnereinek. Az együttműködés elsődleges célja egy minél szélesebb körű ipari Linux platform megvalósítása. A megállapodás értelmében a Novell 210 millió dollárt fizet készpénzben a SuSE Linuxért. Az ügylet, a Novell részvényeseinek vizsgálatát, majd jóváhagyását követően várhatóan 2004 első negyedévében zárul le. A Novell több mint négy éve munkálkodik egy széleskörű ipari platform megvalósításán. A SuSE Linux megvásárlása e stratégia meghatározó állomása. A Novell globális jelenlétével, piaci tapasztalatával és megalapozott hírnevével pontosan azt nyújtja, amire a SuSE Linuxnak egy magasabb fejlettségi szint eléréséhez szüksége van. Miután augusztusban a Novell megvásárolta a Ximiant, a Linux világának másik, meghatározó vállalkozását, a SuSE Linuxszal együtt a Novell még tovább lép, hogy ügyfeleinek teljeskörű Linux megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtson. A SuSE Linux megoldásai teljes mértékben kiegészítik a Novell Linux szolgáltatásait, mivel a SuSE Linux széleskörű otthoni és szervermegoldásokat kínál a legkülönfélébb vállalkozások eltérő igényeire. Például a közép- és nagyvállalatok számára kifejlesztett SuSE Linux Enterprise Server 8 széleskörű hálózati szolgáltatásokat kínál, a küldetéskritikus környezetek számára alapvető fontosságú magas rendelkezésre állással és méretezhetőséggel.  

Meglepetések sorozatban

Első meglepetés: a dobozon magyar a felirat. A dobozt kinyitva két iszonyú vastag, magyar nyelvű könyv került elő. Bennük a telepítéstől kezdve a szövegszerkesztő használatán át a CD-írás titkaiig minden. Tovább kutatva a dobozban egy kedves kis matricát is találunk, és nem szabad elfeledkezni a CD-kről sem. Mi az, hogy CD-k? Nem elég, hogy 5 van belőlük, mellékeltek még egy dupla oldalú DVD-t is!

Vágjunk is a közepébe: DVD a gépbe, bekapcs, rendszer indul… Szép, grafikus minden. Kiválasztom, hogy magyar, még kettőt kattintok, és elindult a telepítés. Gondoltam, itt elmehetek ebédelni… De a leves meg sem melegedett, mire a gép jelzi, hogy kész a telepítés. Negyed óra alatt? Operációs rendszer, irodai programok, internetes eszközök? Jelentem, kérem szépen, ott volt. Még megadtam kedvenc jelszavamat, és a gép készen is állt a használatra.

Még nincs vége

Első komolyabb feladatnak az internet-elérés beállítása tűnt. Ki is nyitottam a mellékelt könyvet, az ADSL-nél. Két perc, és már böngésztem is a világhálón. Csak úgy száguldott a web… Komolyan kezdett leesni az állam.


Végül le is esett. Mikor bekapcsoltam az USB-s nyomtatómat, kiírta a gép, hogy talált egy új hardvert és telepíti. Mint a Windowsban. (Persze szakértők szerint ilyesmit már régóta tud a Linux, de azért mégis!)

Egy dolog elsőre nem akart működni. Az internetmegosztás egy másik számítógép felé. Még a kézikönyvben leírtak sem segítettek, ezért úgy döntöttem, igénybe veszem a fél évig tartó terméktámogatást. Írtam a központnak. Egy nap telt el, de még nem kaptam választ. Lehet, hogy a hétvége miatt?

Az olcsó megoldás?

Ez most engem tényleg meglepett. Ha szükségünk van a könyvre és a terméktámogatásra, akkor 25 ezerért mindent megkapunk. Akinek nincs rá
szüksége, legálisan lemásolhatja barátja CD-it. Ha egy cég megveszi a dobozos kiadást (szintén 25 ezerért), annyi helyre telepítheti fel, ahányra akarja.

Ja, és a 100 ezrekbe kerülő rendszergazdákat is el lehet felejteni. Lehet, hogy a Linux már tényleg alternatív megoldás? Lehet, hogy az európai országok kormányai nem véletlenül váltanak erre a rendszerre?

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.