Belföld

8,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 8,6 százalékkal, a harmadik negyedévben 8,5 százalékkal emelkedett, míg az első kilenc hónapban átlagosan 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A kiskereskedelmi forgalom volumene augusztusban 7,1százalékkal, az első nyolc hónapban 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az eladások volumene augusztusban 0,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Tavaly a kiskereskedelmi forgalom az első kilenc hónapban 11,6 százalékkal, ezen belül szeptemberben 8,8 százalékkal emelkedett a bázishoz képest.


A KSH keddi jelentése – a korábban közölt ütemterv szerint – a második negyedévi felülvizsgált kiskereskedelmi adatokat tartalmazza. Ennek alapján az előző év azonos időszakához viszonyított, kiigazítások nélküli negyedéves növekedés mind az előzetes, mind a végleges adatok szerint 8,5 százalékos volt. Kisebb szerkezeti elmozdulást jelent, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem növekedése az előzetes 10,7 százalékról 11,2 százalékra emelkedett, míg a nem élelmiszer termékek kiskereskedelme 6,7-ről 6,2 százalékra mérséklődött. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első kilenc hónapban folyóáron 3387,5 milliárd forint, ezen belül szeptemberben 416,6 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.


Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene szeptemberben az átlagos növekedési ütemnél lassabban, 7,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek a hipermarketek, a szupermarketek, a vegyesboltok forgalma dinamikusabban 7,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-szaküzletek forgalma csak 3,2 százalékkal emelkedett. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban 9,9 százalékkal bővült. Ezen belül a leggyorsabban a textil-, ruházati és lábbeliüzletek eladásai nőttek 15,4 százalékkal. A könyv, újság, papíráru- és egyébiparcikk-üzletek forgalma 12,8 százalékkal növekedett. Átlagot meghaladóan 9,2 százalékkal bővült a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem eladása is. Mérsékeltebb növekedést regisztráltak viszont az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben, ahol a növekedés 3,9 százalékot tettek ki, és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelemben ahol 3,8 százalékot tett ki a növekedés.


Az Európai Unióban a kiskereskedelmi konjunktúra további rosszabbodására utalnak a legfrissebb, augusztusi adatok. Az előző év azonos hónapjához képest az 15 EU-tagország átlagában 0,3 százalékos növekedést mutattak ki, míg az eurózóna országaiban a forgalom 0,9 százalékos csökkenését regisztrálták.

Ajánlott videó