Belföld

Orbán-bányák: tízszeres profit a sztrádaépítéskor

Másfél milliárd forintnyi követ, betont és egyebet értékesítettek 2002-ben az Orbán-bányák - írja a Magyar Hírlap. A társaság tavalyi mérlegéből kiderül, hogy két év alatt megtízszerezte mérleg szerinti eredményét az előző miniszterelnök családjának kizárólagos tulajdonában lévő gánti bányacég, a Gánt Kő Kft.

A kizárólag Orbán-tulajdonban lévő Gánt Kő Kft. 510 milliónyi, a volt miniszterelnök édesapja többségi tulajdonában lévő, szintén gánti Dolomit Kft. pedig 952 millió forintnyi árut adott el. Vagyis másfél milliárd forintnyi követ, betont és egyebet értékesítettek 2002-ben az Orbán-bányák. Ez azért érdekes, mert Orbán Viktor anno arra kérte családját: ne vegyen részt az autópálya-építésben.

Maga a volt miniszterelnök édesapja pedig úgy nyilatkozott két éve: csak hátránya van abból, hogy a miniszterelnök a fia. Ezt laptársunknak azt követően mondta, hogy a Magyar Hírlap nyilvánosságra hozta: abból a várpalotai bányából szállítottak fergeteges tempóban görgeteges dolomitot az M7-es autópályába már a jogerős bányahatósági, környezetvédelmi engedély megszületése előtt is, amelynek bányászati jogát az Orbán család vállalkozása, a Gánt Kő Kft. ruházta át másik bányaérdekeltségük, a Dolomit Kft. kereskedelmi igazgatójának betéti társaságára.

Az ügy azért váltott ki vihart, mert az Orbán-kormány a parlament ellenőrzése alól teljességgel kivonta az autópálya-építést, és pályáztatás nélkül bízta meg a Vegyépszer Rt.-t és a Betonút Rt.-t a több száz milliárdos beruházással. Míg 2000-ben mindössze 16 milliós eredményt produkált az Orbán család vállalkozása, tavaly már 167 millió forintosat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik