Belföld

Nem hagyta el Tbiliszit Sevardnadze?

Nem hagyta el Tbiliszit és a grúz kormányrezidencia területén tartózkodik Eduard Sevardnadze volt grúz államfő, ahol az elmúlt években is lakott - közölte hétfőn a grúz állami testőrség parancsnoka, Szulhan Papasvili, cáfolva ezzel a Sevardnadze külföldre távozásával kapcsolatos szóló korábbi találgatásokat. Hétfőn délután a volt grúz államfő Németországba érkezéséről és annak cáfolatáról szóló jelentések láttak napvilágot.

Sevardnadze vasárnap este – a novemberi 2-i parlamenti választásokon elkövetett csalások miatt kirobbant ellenzéki tüntetések hatására, nemzetközi közvetítés eredményeként – mondott le tisztségéről. A volt államfő jelezte, hogy nem kívánja elhagyni szülőhazáját. Ennek ellenére a grúz fővárosban vasárnap este olyan hírek terjedtek el, hogy Sevardnadze külföldre távozott. E találgatásokat tovább gerjesztette, hogy a tbiliszi repülőtéren állítólag előkészítettek egy repülőgépet Sevardnadze számára. Mihail Szaakasvili grúz ellenzéki vezető közölte, hogy szavatolták Sevardnadze biztonságát és további grúziai tartózkodásának feltételeit, így a lakhatási feltételeket is. Béla Anda, a német kormány szóvivője eközben jelezte, hogy Németország kész fogadni Sevardnadzét, amennyiben külföldre akarna távozni.

II. Ilia, egész Grúzia katolikosz-pátriárkája hétfőn Sevardnadze lemondását méltatva úgy vélekedett, hogy a volt államfő ezzel a vérontástól mentette meg országát. A grúz néphez intézett felhívásában az egyházfő egyúttal bejelentette: a közeljövőben meghívja magához a különböző grúziai politikai pártok vezetőit, csökkentendő az ez utóbbiak között uralkodó feszültséget, ami lehetővé teszi, hogy a kaukázusi ország nyugodt körülmények között készüljön fel az előrehozott grúz elnökválasztásra.

Ez utóbbit idén december végén, vagy jövő áprilisban rendezik meg – értesült az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség Nino Burdzsanadze ideiglenes grúz elnök hivatalában. A választás pontos időpontját a következő napokban tűzi majd ki a – még 1999-ben megválasztott – grúz parlament.

Bár az elnökválasztás időpontja nem ismert, máris bizonyosra vehető három jelölt indulása. E szándékát elsőként Temur Sasiasvili volt grúz elnöki különmegbízott jelentette be vasárnap. Dzsumber Patiasvili, az Ertoba (Egység) tömörülés vezetője hétfőn szintén jelezte indulását. A harmadik jelölt Mihail Szaakasvili, a Nemzeti Mozgalom grúz ellenzéki tömörülés vezetője, akinek környezete hétfőn szintén bejelentette, hogy a 35 éves politikust indítják az előrehozott elnökválasztáson.

Eközben hétfőtől ismét ellátja a grúz nemzetbiztonsági tanács titkári teendőit Tedo Dzsaparidze, akit Sevardnadze előző nap leváltott tisztségéből. A leváltás előzménye, hogy Dzsaparidze múlt pénteken nyilvánosan elismerte: nagyarányú csalásokat követtek el a november 2-i parlamenti választások idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik