Belföld

Lemondott Sevardnadze – Burdzsanadze ügyvezető elnök Grúziában

Eduard Sevardnadze elnök a grúz televíziónak nyilatkozva bejelentette: lemond elnöki tisztségéről. A politikus repülőgépe már a tbiliszi repülőtéren várakozik.

A grúz parlament előtt ünneplő tömeg nagy lelkesedéssel fogadta az ellenzéki vezetőket, akik magyar idő szerint vasárnap este fél hatkor jelentek meg. Az ellenzéki vezetők bejelentették, hogy Sevardnadze lemondott, legalábbis aláírta az erről szóló dokumentumokat. A Spiegel Online tudósítása szerint a lemondást Georgi Baramadze jelentette be. Az ellenzéki politikust, Baramadzét az ellenzék vezére, Mihail Szaakasvili tájékoztatta telefonon minderről. Időközben a grúz tévében maga az elnök is közölte lemondását. Sevardnadze azzal indokolta lemondását, hogy el akarta kerülni a vérontást. Szaakasvili utóbb elismerését fejezte ki azért, hogy Sevardnadze önként feladta pozícióját. Az eseményeket a Spiegel puccsnak minősítette, a BBC viszont “vértelen forradalomhoz” hasonlította.


A Sevardnadze távozásával keletkező politikai vákuumot átmeneti jellegű megoldással töltik be: Nino Burdzsanadze veszi át az államfői jogokat a bukott elnöktől. A grúz alkotmány szerint a politikusnőnek kell gyakorolnia e jogokat, mint az utolsóként megválasztott parlamenti elnöknek. Burdzsanadze ügyvezető elnöki kinevezését egyébként az ellenzéki erők, egészen pontosan az ellenzék vezetője, Mihail Szaakasvili már be is jelentette vasárnap este.


 Egy elcsalt választás

 és a  következmények

November másodikán tartottak választásokat Grúziában. A hivatalos adatok szerint a Sevardnadzét támogató pártok és politikai erők kapták a legtöbb szavazatot, ám az ellenzék ezt több hete vitatta, és csalásokat emlegetett. Utóbb Sevardnadze emberei is elismertek bizonyos szabálytalanságokat. Szombaton az ellenzékiek bevonultak a tbiliszi parlamentbe és megakadályozták az újonnan “megválasztott” parlament ülését. Ezután Sevardnadze a rezidenciájára menekült, ahol tárgyalásokat folytatott az ellenzéki vezetővel, Mihail Szaakasvilivel és Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel.

Rendkívüli állapot Adzsariában?


Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint az ő közvetítői szerepe véget ért a folyamatban. Ezután – mondta Ivanov – Grúzia politikusainak kell döntenie az ország sorsáról. Időközben arról érkezett hír, hogy az egyik grúz autonóm köztársaságban, Adzsariában rendkívüli állapotot vezettek be. Erről állítólag Aszlan Abasidze ottani elnök döntött, aki korábban Sevardnadze ellenfelének számított, az utóbbi hetekben azonban lojálisnak bizonyult a grúz elnökhöz. (Adzsaria egy Törökországgal határos autonóm köztársaság, amely Grúzián belüli entitás, azonban Abasidze rendkívül erős, autokratikus helyi politikus, aki egyre nagyobb önállóságra törekszik, részben egy ottani orosz katonai támaszpontra hagyatkozva.)


Az elnök lemondását ünneplő tömegben, Tbilisziben számos zászlót lengettek, többek között egy izraeli nemzeti lobogót is – emelte ki a BBC elemzője. (Lengett egyébként grúz és amerikai zászló is.) A Sevardnadze bukásáról szóló hír bejelentése után az ujjongó tömeg tűzijátékot is láthatott.


Történelmi pillanat


A BBC szerint mindez történelmi pillanat, Eduard Sevardnadze ugyanis még a Brezsnyev-korszakban, a Szovjetunió fennállása alatt, 1972-ben került az ottani kommunista párt vezetésébe. Később Sevardnadze Gorbacsov szovjet pártfőtitkár idején külügyminiszter volt a Szovjetunióban, és sokat tett azért, hogy megkezdődjön a nukleáris rakéták leszerelése, illetve a szovjet csapakat kivonják Kelet-Közép-Európából.


1992-ben került vissza Sevardnadze Grúziába, ahol megragadta a hatalmat Zviad Gamszahurdija megbuktatása után. Sevardnadze 11 éves uralma alatt fegyveres konfliktusba keveredett Abháziával, amely függetlennek nyilvánította magát Grúziától, de ezt a világ országai nem ismerik el. Dél-Oszétia szintén gyakorlatilag önállóan kormányozza magát, orosz fegyveres erők támogatásával, akárcsak Adzsaria, ahol szintén orosz támaszpont működik. Oroszország és Grúzia között azonban nemcsak ezek a köztársaságok okoznak feszültséget. Moszkvát leginkább az aggasztja, hogy a területén működő csecsen lázadók Grúziát használják fel hátországként az orosz fennhatóság alatt álló területek elleni támadásokra.


Németországba távozik Sevardnadze?


A BBC szerint Sevardnadze már a menekülésre, illetve Grúzia elhagyására készül. Ezt igazolja, hogy az elnöki gép készen áll a felszállásra Tbilisziben. Sevardnadze családja a hírek szerint 11 millió dollárért vásárolt nemrégiben egy villát a németországi Baden-Badenben. A grúz politikus Németországba való távozását az is alátámaszthatja, hogy ott igen nagy a népszerűsége, a berlini fal lebontása miatt ugyanis igen hálásak neki a németek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik