Belföld

A grúz ellenzék a belügyminisztérium és az állami tévé bevételére buzdít

A grúz belügyminisztérium és az állami tévé bevételére szólította fel a lakosságot vasárnap Mihail Szaakasvili, a grúz radikális ellenzék vezére.

A belügyminisztériumot védő különleges egység 50 tagja is csatlakozott a tüntetőkhöz. Nino Burdzsanadze, az ideiglenes államfőnek nyilvánított politikusnő kompromisszumkészségét hangoztatta.

“A népnek ma végérvényesen át kell vennie a hatalmat. Több ezer embernek kell a belügyminisztériumhoz mennie és elfoglalni az épületet. További ezreknek pedig az állami tv épületét kell bevenniük” – jelentette ki Szaakasvili a tbiliszi parlament előtt összegyűlt tüntetők előtt. Röviddel a felhívás után egy különleges belügyi alakulat 50 katonáját képviselő tiszt átállásukról biztosította a tömeget. “Nincsen jogunk a nép ellen cselekedni” – hangsúlyozta a tiszt.

Az ellenzék által ideiglenes elnökké nyilvánított Nino Burdzsanadze elképzelhetőnek tartja a kompromisszumos tárgyalásokat a kormánnyal az ország egyre mélyülő politikai válságának megoldására, egyúttal ismét új választások kiírását szorgalmazta. “Folytatjuk tiltakozó akciónkat, nem szándékozunk visszalépni – jelentette ki Burdzsanadze asszony a helyi tv-ben -, de az ésszerű kompromisszum azt jelenti, hogy nem szabad becsapni a parlamenten kívül lévő embereket. Új választások nélkül nincs a válság megoldásának reális módja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik