Belföld

Eörsi Mátyás a grúziai válságról: nem tekinthető legitimnek az új parlament

Olyan mennyiségű és súlyú csalás, visszaélés történt a november 2-án lezajlott grúz választásokon, hogy nem lehet a létrejött új parlamentet legitimnek tekinteni - vélekedett vasárnap Eörsi Mátyás.

A magyar parlamenti képviselő, a Szabad Demokraták Szövetségének ügyvivője az Európa Tanács delegációjának vezetőjeként Tbilisziben tartózkodik péntek óta. Mint az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, a küldöttség tagjainak eredeti megbízatása az volt, hogy kövessék figyelemmel nemzetközi megfigyelőkként a választások második fordulóját. Az új helyzetben az a feladatuk, hogy értékeljék a fejleményeket, s próbáljanak közvetítőként fellépni a felek között, fejtsék ki nekik az Európa Tanács véleményét, és tegyenek javaslatot a békés és alkotmányos megoldásra.

A magyar politikus kifejtette: a grúz ellenzéket támogató tömeg behatolt ugyan a parlament épületébe, de ez a cselekmény nem tekinthető államcsínynek, hiszen az állam láthatólag továbbra is működik, s habár hatalmas tömeg van a parlament előtt, fittyet hányva Sevardnadze szétoszlásra szólító felhívásának, az élet egyébként rendes kerékvágásban halad Tbiliszi utcáin, se fosztogatást, se egyéb rendkívüli eseményt nem látott.

Eörsi Mátyás abban látja a kulcskérdést, hogy Eduard Sevardnadze (hivatalban levő) elnök kész-e leülni az ellenzék vezetőivel, és békés megoldást keresni velük. Nagy kérdés, hogy ha ez nem sikerül, el van-e szánva arra, hogy kiadja a tűzparancsot, illetve, hogy ha kiadja, lesz-e aki végrehajtja. Egy ilyen fejlemény rendkívül veszélyes lenne, annál is inkább, mert volt már 1991-ben egy véres polgárháború a kaukázusi országban – mondta, majd hozzátette: meggyőződése, hogy ezt mindenki el akarja kerülni. Kérdésre felelve Eörsi Mátyás elmondta: nem látott olyan jellegű katonai mozgásokat a grúz fővárosban, amelyek a hadsereg beavatkozási szándékára utalnának.

Nagyon pozitív fejleménynek nevezte, hogy Sevardnadze jelezte: kész megvitatni az ellenzékkel az elnökválasztás és a parlamenti választások előrehozatalát. Mint mondta, fontos lenne, hogy az Európa Tanács küldöttsége találkozzék Sevardnadzével, hogy segíthessen a rendezésben, s hogy a grúz vezető tisztábban lássa a saját helyzetét, s azt is, milyen megoldásokat alkalmaznak más országokban a hasonló helyzetekre.

Az Európa Tanács delegációja a tervek szerint az ideiglenes államfővé nyilvánított ellenzéki politikussal, Nino Burdzsanadzéval és Koba Narcsemasvili belügyminiszterrel tárgyal. Sevardnadzétől is kértek találkozót, de ő még nem jelzett vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik