Belföld

Államcsíny Grúziában – Sevardnadze elmenekült a parlamentből

Nino Burdzsanadze grúz ellenzéki vezető szombaton bejelentette, hogy átmeneti időre átveszi az elnöki tisztséget az országban. Eduard Sevardnadze elnök a maga részéről rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Ellenzéki tüntetők behatoltak a grúz parlament üléstermébe, megzavarva az alakuló ülést. Sevarnadze elnököt testőrei menekítették ki a tüntetők elől az épületből. “Mint a grúz parlament elnöke, az alkotmány értelmében átveszem az elnök teendőinek intézését arra az időre, míg bebizonyosodik, hogy az elnök (Sevardnadze) képes mandátumát folytatni” – mondta újságírók előtt Burdzsanadze.

Mihail Szaakasvili, a grúz radikális ellenzék vezetője azt közölte, hogy az új, előrehozott parlamenti és elnökválasztásig az ország ideiglenes ügyvezető államfője Nino Burdzsanadze.

Sevardnadze az állami televízióban elmondott rövid beszédében fegyveres államcsínynek minősítette a parlamenti ülés ellenzéki szétzavarását, és a rend helyreállítására hivatkozva rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az országos rendőrfőnök közölte, hogy továbbra is Sevardnadze elnökhöz lojális.

A Grúziában állomásozó orosz csapatok nem fognak beavatkozni a Tbilisziben zajló eseményekbe – közölte szóvivője útján a moszkvai védelmi minisztérium. Az Interfax hírügynökség által idézett szóvivő szerint a tárca olybá veszi, hogy a fejlemények Grúzia belügyét képezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik