Belföld

Solbes dicsérve pirongatja Lengyelországot

Az Európai Bizottság pénzügyekért felelős tagja, Pedro Solbes pénteken megdicsérte Lengyelországot, a költségvetési szigorban "jó irányba" tett lépésekért, de nehezményezte, hogy ezeket az intézkedéseket csak 2005-től, és nem pedig már jövőre vezetik be.

A lengyel kormány, a Jerzy Hausner gazdasági miniszter kidolgozta tervek szerint, várhatóan 8 milliárd dollárnak megfelelő összeggel faragja le a költségvetési és a jóléti kiadásokat 2005-től négy év alatt. A hiány elvileg már 2005-ben csökkenhet. “Ezt jó irányba tett lépésnek tekintjük, habár csak 2005-től kezdődik a költségvetés fokozatos konszolidálása” – idézte Solbest a Gazeta Wyborcza című lengyel lap pénteken. Solbes külön kifogásolta, hogy jövőre, az EU-csatlakozás évében, még éppenséggel nőni fog a lengyel költségvetés hiánya, noha a gazdasági növekedés várhatóan gyorsul.


A lengyel kormány a GDP több mint 5 százalékára számít az idei 4 százalék után. “Ez aggodalmat kelt az Európai Bizottságban” – mondta Solbes. Franciaországot és Németországot említve, de a jövőre csatlakozókat is figyelmeztetve, a lengyel lapnak nyilatkozva Solbes sürgette, hogy az EU pénzügyminiszterei szigorúan bánjanak ez euróövezeti tűréshatárt – a GDP 3 százalékát – meghaladó államháztartási deficitű országokkal. – “Sürgetően intem a pénzügyminisztereket, hogy támogassák ajánlásainkat, és ne próbálják politikai kompromisszummal megkerülni e két nagy ország problémáját” – mondta Solbes.  “Úgy vélem, az euróövezet jelenlegi tagjainak jó példát kell mutatniuk a jövendő tagoknak” – tette hozzá.


Ehhez képest az Európai Bizottság maga is csak 2005-re kötelezné Németországot és Franciaországot a GDP-arányosan 3 százalékos tűréshatár betartására, jövőre pedig csak jó irányba mutató megtakarításokat követel tőlük, jóllehet jövőre, a recesszióra és a fellendítés szükségleteire hivatkozva, e két ország már harmadik éve lépi majd túl a tűréshatárt, ami elvileg közösségi büntetést vonna maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik