Belföld

Rosszul áll a német gazdaság szénája

A német gazdaság az idén valószínűleg némileg zsugorodik - közölte pénteken Frankfurtban Hans Eichel német pénzügyminiszter.

A miniszter szerint ugyanakkor a német gazdaság növekedési kilátásai alapvetően mégis jók, mert a gazdaság a világ más térségeiben erősödik. Eichel ismét visszautasította azokat a vádakat, hogy fel akarja puhítani az euróövezetre vonatkozó stabilitási és növekedési paktumot, ám bírálta az Európai Uniónak az államháztartási deficit feszített tempójú leépítésére vonatkozó ajánlásait.

Az Európai Bizottság kedden egy év haladékot adott Németországnak arra, hogy államháztartási hiányát a paktumban meghatározott határ, a GDP 3 százaléka alá csökkentse. A célt 2004 helyett csak 2005-re kell elérni, de úgy, hogy a deficit – szerkezeti tényezőkkel összefüggő – hányada már a jövő évben a GDP 0,8 százalékának megfelelő ütemben csökkenjen, s ezt Németország túlzónak találja.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Frankfurtban üzletemberek és politikusok előtt elhangzott beszédében megismételte azt a figyelmeztetését, hogy a pénzügyi lazaság alááshatja a közös pénzbe, az euróba vetett bizalmat.

A EU-országok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) a jövő héten dönt a Németországgal – és Franciaországgal – kapcsolatos bizottsági ajánlásokról. Ernst Welteke, a német jegybank elnöke a pénteki frankfurti banktanácskozáson csatlakozott a paktumot megsértőkkel szemben kemény fellépést szorgalmazók kórusához. “A kiegyensúlyozott költségvetéseknek a reformprogramok legelején kell szerepelniük. A közpénzeket konszolidálni kell a kiadási oldalon” – közölte.

Joschka Fischer német külügyminiszter ugyanezen a tanácskozáson belátást kért az EU-tól a német államháztartási deficittel kapcsolatban. Szerinte Németország a helyes irányba tart, s nem érti, hogy az EU bizottsága miért helyezi nyomás alá Németországot.

Fischer ismét kiállt amellett, hogy 2004 májusa, az EU kibővítése után is kis létszámú bizottság (“kormány”) álljon a 25 tagúra bővülő unió élén, mert csak egy ilyen bizottság képes hatékonyan dolgozni. “A bizottság létszámának inkább a tízhez kell közelebb állnia, mint a húszhoz” – mondta, s a testületet elvben német biztos nélkül is el tudja képzelni. A bizottsági tagoknak európaiakként kell cselekedniük, s nem országokat képviselniük.

Trichet EKB-elnök szerint az új tagok számára nem csak egyetlen út létezik a közös pénz, az euró bevezetéséhez. Nem lesz rögzített menetrend, de az euró befogadását feltételező kritériumok felpuhítása sem képzelhető el – közölte.

Zdenek Tuma, a cseh nemzeti bank vezetője Frankfurtban azt mondta, hogy eltelik még néhány év, mielőtt Csehország csatlakozik az európai átváltási mechanizmus, az ERM-II kötött árfolyamrendszeréhez. Az euróövezet leendő tagjainak a csatlakozás előtt két évig kell működniük ebben az árfolyamrendszerben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik