Belföld

Mérséklődött a bérdinamika

Jelentősen mérséklődött a reálbér-dinamika szeptemberben, főként amiért a költségvetési szektorban a viszonyítási alapba bekerült a tavalyi 50 százalékos illetményemelés - olvasható a Világgazdaságban. A versenyszektorban is csökkent a reálkeresetek növekedési üteme, ami arra utal, hogy megkezdődött a bérkorrekció. A költségvetési szektor létszámállománya azonban nem csökken.

Szeptemberre jelentősen mérséklődött a 12 hónapra visszatekintő reálkereset-emelkedés. Augusztusban még a bérek reálértékének 13,1 százalékos növekedését regisztrálta a Központi Statisztikai Hivatal, az ősz első hónapjában ez a mutató 3,6 százalékra süllyedt. A visszaesés elsősorban annak a következménye, hogy szeptemberben a viszonyítási alapba bekerült a tavalyi 50 százalékos közalkalmazotti illetményemelés. Így a friss adat ennek hatását már nem tartalmazza.

A költségvetési szektorban az elmúlt egy évben 2,4 százalékkal növekedtek a reálkeresetek, vagyis a tavaly szeptemberi jelentős emelkedés után már nem volt komoly bérnövekedés a szektorban. Érdekesség, hogy a versenyszférában is megfigyelhető a 12 havi reálbér-emelkedés jelentős mérséklődése: az augusztusi 8,9 százalékos számot 4,1 százalékos adat követte. Ez arra utal, hogy az állami, illetve a magánszektor nem független a munkaerőpiacon, hanem erősen befolyásolják egymás béralakulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik