Belföld

Menesztik a KSH elnökét, jövő héten itt az új

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vezetője, Mellár Tamás megerősítette a Népszabadság értesülését, amely szerint a napokban a miniszterelnök elbocsátja állásából. Helyére a jövő héten Pukli Péter lép.



 A kutató véleménye

A FigyelőNet megkérdezte Petschnig Mária Zitát, az egyik legtekintélyesebb gazdasági elemzőt, aki folyamatosan, évtizedek óta a KSH adatai alapján dolgozik, hogy mi a véleménye a statisztikai hivatal elnökének leváltásáról. A Pénzügykutató Intézet főmunkatársa szerint nehezen indokolható szakmailag a döntés, mert Mellár Tamás az unió szakmai testületének is tagja, megbecsült szakember itthon és külföldön. Petschnig hozzátette, hogy amennyit az új elnökről eddig szakmai publikációi alapján tudni lehetett, az nem erősíti meg a váltás indokoltságát, viszont gyengíti az árkok betemetésre tett ígéretek komolyságát.

A napilap értesülései szerint utódja Pukli Péter lesz, aki 1994 és 1998 között elnökhelyettesi posztot töltött be a hivatalnál. A kormányszóvivő szintén megerősítette a távozás hírét. Gál J. Zoltán úgy fogalmazott: döntés született arról, hogy szakmailag meg kell erősíteni a KSH szervezetét és vezetését, mert az uniós csatlakozás, az Eurostat-rendszerre való átállás komoly szakmai kihívás a hivatalnak. Ezért a közeli jövőben olyan szakember kerül a KSH élére, aki egész szakmai pályafutását a hivatalban töltötte, jelenleg is ott dolgozik, ezen kívül pedig nemzetközileg is ismert és elismert szaktekintély – tette hozzá a kormányszóvivő.

Mellár Tamás a Népszabadság tudósítójának azt mondta: Kiss Péter kancelláriaminiszter nemrégiben közölte vele a menesztésével kapcsolatos döntést. Mivel a kormány értelmezése szerint posztja a közigazgatási államtitkár besorolásának felel meg, nem tartották szükségesnek indokolni elbocsátását.

Várhatóan a jövő héten nevezik ki a KSH új elnökét

Értelemszerűen tudok arról, hogy én leszek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új elnöke, ám a terveimről és az elképzeléseimről nem szívesen nyilatkozom azelőtt, hogy a jövő héten hivatalosan, papíron is megkapom az erről szóló értesítést – mondta Pukli Péter pénteken.

Pukli Péter jelenleg a KSH statisztikai főtanácsadója, egyben a szegedi tudományegyetem számviteli tanszékének vezetője. Korábban, 1996 és 1998 között a KSH gazdaságstatisztikáért felelős elnökhelyettese volt. Orbán Viktor akkori miniszterelnök megbízása alapján 1998-ban Pukli Péter vezette az ország uniós csatlakozásához szükséges, a statisztikai fejezet átvilágításával kapcsolatos tárgyalásokat.

A fejezetet derogációs kérések nélkül zárták le, s e területen a harmonizációs lépések megtétele is zökkenőmentes volt. “Amikor néhány napon belül, várhatóan már a jövő héten a kezemben lesz az elnöki kinevezésemről szóló papír, nagyon szívesen nyilatkozom elképzeléseimről” – mondta Pukli Péter. Hozzátette: vélhetően azért kérte fel őt Kiss Péter kancellária miniszter az elnöki poszt betöltésre, mert 40 éves statisztikus múltjából adódóan nagy tapasztalatokkal rendelkezik. A leendő elnök 1966 óta dolgozik a KSH-ban.

Pukli Péter szerint az ország májusi uniós csatlakozását követően új helyzetbe kerül a hivatal is: mivel felhasználói köre jelentősen bővül, az eddigiektől eltérő, más típusú szolgáltatásokat és adatokat is nyújtania kell majd. Pukli Péter a KSH élén Mellár Tamást váltja, akivel a felmentéséről szóló döntést szerdán közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter. Gál J. Zoltán kormányszóvivő csütörtökön az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy “szakmai döntés született, Magyarország EU-csatlakozása, az Eurostatba történő belépés a KSH megerősítését is szükségessé teszi”.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik