Belföld

Megtízszerezte a profitját a Gazprom

Az orosz gázipari monopólium, a Gazprom az első félévben megtízszerezte a tiszta nyereségét, 103,76 milliárd rubelre (3,48 milliárd dollár) nemzetközi könyvviteli szabvány (IAS) szerint számolva.

Az eredmény 21 százalékkal meghaladta az elemzők előrejelzéseit is. Tavaly az első félévben 10,38 milliárd rubel volt a tiszta nyereség. A Gazprom adó előtti nyeresége 144,79 milliárd rubelre nőtt 80,43 milliárdról, a működési eredménye 142,45 milliárd rubel lett a tavalyi első félévi 76,89 milliárd helyett, a nettó értékesítése 421,83 milliárd rubelre nőtt 306,54 milliárdról. Működési költségei 279,37 milliárd rubelre nőttek az egy évvel azelőtti 229,65 milliárdról. A jó eredményeket a növekvő mennyiségeknek és a jobb áraknak tulajdonították a vállalatnál.


A második negyedévben az ütem lassult: a második negyedévi tiszta nyereség 47,79 milliárd rubel volt az egy évvel korábbi 14,71 milliárd helyett. A vállalat adóssága 389,5 milliárd rubel volt az első félév végén, 3 százalékkal kisebb, mint tavaly év végén. Oroszország – ellentétben az Európai Unió kívánságával – nem korlátozza a Gazprom monopóliumát a gázexportban. Az indoklás szerint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországaiban is vannak monopóliumok, így Oroszország is él ezzel a joggal. A Gazprom az európai földgázfogyasztásnak körülbelül az egynegyedét adja.


Az orosz WTO-csatlakozás főtárgyalója, Maxim Medvegykov szerdai moszkvai nyilatkozatában azt is közölte, hogy országa azt az uniós követelést sem teljesíti, hogy az erősen támogatott gázárakat az orosz belső piacon a nemzetközi árszínvonalhoz igazítsák. Ugyanakkor az orosz kormány minden bizonnyal felszólítja a Gazpromot, hogy csökkentse osztalékát és költségeit, és ily módon finanszírozza adósságát, ne pedig új hitelek felvételével – erről szintén szerdán adott hírt az orosz Interfax hírügynökség, Andrej Saronov gazdasági miniszterhelyettest idézve.


A Gazpromnál a múlt héten közölték, hogy jövőre 40 százalékkal 7,3 milliárd dollárra akarják növelni az új hitelek felvételét az idei 5 milliárd dollárról. A pénzt a termelés és a vezetékrendszer fejlesztésére, továbbá a meglévő adósság szolgálatára akarják költeni. Jelenleg a Gazprom devizaadóssága 13,7 milliárd dollár, a legnagyobb az orosz cégek közül. Péntek délelőtt a Gazprom 36,45 rubel volt a moszkvai RTS tőzsdén, 0,72 százalékkal drágább a csütörtöki zárónál. Pénteken 36,50-35,92 rubel között alakult az ára. A részvény határidős jegyzése a decemberi lejáratra 36,60 rubel volt, 1,27 százalékkal drágább a csütörtöki zárónál.



Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik