Belföld

Kína a legkedveltebb japán befektetési célpont

Kína a legkedveltebb célországa a japán termelőipari beruházásoknak, míg a második helyen Thaiföld, a harmadikon pedig az Egyesült Államok áll. Nagy növekedési ütemet mutatnak a Vietnámba és Oroszországba irányuló befektetések is - írja a Japan Bank for International Cooperation (JBIC) jelentése.

A sorrend az első három helyen a tavalyi felmérés óta nem változott. Vietnám viszont egy helyet ugrott előre egy év alatt, és így szerezte meg a sorban negyediknek kijáró rangot, csakúgy mint az ötödik helyen álló India. Oroszország négy hellyel rukkolt előre a tizedikre, és így első alkalommal került be a tízes élmezőnybe.

Kína annak ellenére is, hogy az első helyen áll a befektetési célpontok listáján, a panaszlistán is igen előkelő helyet foglal el. A japán vállalatok leggyakrabban a “jogi környezet gyakori változása”, a “szellemi tulajdon hiányos védelme” és a “követelések nehéz behajthatósága” miatt emelnek panaszt.

A JBIC állami tulajdonban lévő bank a fejlődő országokba irányuló fejlesztési projektek finanszírozásával foglalkozik, de egyben kölcsönöket is nyújt külföldi befektetésekhez japán vállalkozások számára.

Ajánlott videó