Belföld

Kiemelten figyeli az APEH az evázókat jövőre

admin
admin

2003. 11. 21. 14:44

Az adóhatóság jövő évi kiemelt ellenőrzései közé tartoznak az eva-alanyok nagy összegű számlái, illetve a tartósan veszteséges gazdálkodók - jelentette be Király László György, az APEH elnöke a Cégvezetők Klubja konferenciáján.

Az APEH elnöke elmondta: ha eva-alanyok által kibocsátott nagy összegű számlával találkoznak, biztos, hogy ellenőrzik a számlák mögöttes tartalmát. Ugyancsak a kiemelt ellenőrzések között említette a kapcsolt vállalkozások közötti számlázást, illetve a tartósan veszteséges gazdálkodókat.

Az adóhatóság várhatóan a beruházási adókedvezmények igénybe vételét is ellenőrizni fogja, és kiemelten kezeli a nyugtaadási revíziót a ruházati kereskedelemben.

Az áfa-változások miatt kiemelten ellenőrzik az ügyvédeket, közjegyzőket, illetve az önálló bírósági végrehajtókat is. “Fokozott figyelemmel kísérjük jövő év május 1-jéig az EU jelenlegi tagállamaiba, illetve a csatlakozás előtt álló országokba irányuló exportot” – mondta.

Chikán Attila, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a vállalati szektor jogos kifogása ellenére a versenyképesség romlása elsősorban nem az erős árfolyam, hanem a termelékenységtől elszakadó bérkiáramlás miatt következett be. Szigorú hatékonyságnövelést sürgetett a vállalatoknál és úgy vélte, hogy versenyképességüket az általuk nyújtott szolgáltatások komplexitásának növelésével érhetik el.

Chikán Attila szerint jelentős az elmaradás az EU-szabályokhoz alkalmazkodás területén. Hangsúlyozta, hogy a csatlakozás lehetőséget és kihívást is jelent a vállalatok számára. Úgy vélekedett, mivel a csatlakozás hatásai bizonytalanságot okoznak, jövőre nem várható a lakossági megtakarítások növekedése, így a vállalkozások a belföldi piac bővülésére számíthatnak.

Elismerte, hogy a csatlakozást követően növekedő verseny hatására jelentős szerkezeti átrendeződés mehet végbe a kis- és középvállalkozói szektorban, ami az egyes vállalkozások megszűnéséhez is vezethet. Chikán Attila a stratégiai szövetségek és regionális együttműködés szerepére hívta fel a vállalatvezetők figyelmét, és óvott az EU-támogatásokhoz fűzött túlzott illúzióktól.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.