Belföld

Bill Gates vagyona felét költötte jótékony célra

Az Egyesült Államok "legjobb" polgára Bill Gates, a Microsoft számítógépprogram-gyártó alapító elnöke és felesége, Melinda, ugyanis 1999 óta 22,906 milliárd dollárt adományoztak, illetve ígértek jótékony célokra.

Az adományok összértéke a becsült nettó vagyonuk 54 százalékát teszik ki. Az amerikai jótékonyak legfrissebb ötvenfős listáját összeállító Business Week magazin, a nagyságrend érzékeltetésére, történetesen Magyarország hazai össztermékével tartja körülbelül egyenértékűnek a Gates házaspár nettó vagyonát, 46 milliárd dollárt.

A távoli második helyezett Gordon Moore, az Intel Corp. társalapítója és felesége, Betty: ők 1999 óta, az idei évet is beleértve, 7,01 milliárd dollárt adtak, illetve ajánlottak fel jótékony célra. A magyar származású Soros György a lista harmadik helyezettje 2,4 milliárd dollárral, ez nettó vagyonának a 68 százaléka, a hetilap szerint. Az első tíz helyezett között az elektronikai-informatikai ipart képviseli Michael Dell, a Dell Computers alapítója és felesége, Susan is, 1999 óta 1,215 milliárd dollár adománnyal és ígérettel. Ez vagyonuknak a 9 százaléka.


 

Ajánlott videó