Belföld

Beindul az orosz pénzügyi liberalizáció

admin

2003. 11. 21. 17:17

A következő három évben törölnek Oroszországban egy sor tőkemozgást korlátozó törvényt - ezt szavazta meg az orosz parlament pénteken 293 igen szavazattal, 21 ellenszavazattal és egy tartózkodással.

A nemzetközi pénzpiachoz való orosz integrálódást segíti és a rubel teljes konvertibilitásához vezet majd a régi, szovjet típusú törvényt felváltó új törvény. A szakértők méltatják a módosítást, különös tekintettel arra, hogy a legnagyobb orosz olajipari konszern vezetőjének, Mihail Hodorkovszkijnak a letartóztatása félelmet keltett az üzlet feletti állami ellenőrzés esetleges kiterjesztése, illetve a piacgazdasági reformokról való letérés miatt. Az új törvény hat hónap múlva, Putyin elnök jóváhagyása után léphet életbe.

A törvény értelmében 2007-ig fenntartják a hatósági ellenőrzést a rövid távú tőkebehozatal felett, de mérséklik a központi bank különleges jogát korlátozások elrendelésére. A pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében a központi banknak jogában áll megkövetelni, hogy a behozott, illetve kivitt tőkét egy éven át speciális számlára helyezzék tulajdonosaik. Emellett bárki, aki tőkét hoz az országba, köteles annak 20 százalékát egy éven át deponálni, a pénzkivitel esetén pedig két hónapon át kell a teljes összeget számlára helyezni.

Az orosz cégeknek módjukban áll majd külföldön számlát nyitni anélkül, hogy ehhez eseti engedélyekért kellene folyamodniuk. Az intézkedések egy részét majd csak a törvény életbe léptetése után egy év múlva foganatosítják, hogy az orosz bankoknak időt hagyjanak a felkészülésre a sokkal hatékonyabb külföldi bankokkal megvívandó versenyre. Az ING moszkvai részlegének illetékese szerint ez a fokozatosság helyes megközelítés, mivel az orosz gazdaság még mindig nagyon érzékeny a nyersolaj piac változásaira és – mint azt a Jukosz-ügy illusztrálta – politikai kockázatokat is rejt magába.

A törvény integrálja az év elején hozott rendelkezést, amely előírja, hogy az orosz exportőröknek keményvaluta bevételeik egy részét a helyi piacon kell értékesíteniük. A törvényhozók a kötelező átváltási arányt azonban 50-ről 30 százalékra szállították le és felhatalmazták a központi bankot, hogy ezt a korlátot a jövőben még lejjebb vigye.

Az orosz parlament alsóháza pénteken harmadik olvasatban jóváhagyta a jövő évi orosz költségvetést. Az elfogadáshoz szükséges negyedik, végső olvasat már csak formalitás lesz november 28-án.

A költségvetést, amely a hazai össztermék 0,5 százalékának megfelelő többlettel számol, 238:64 arányban hagyták jóvá a képviselők, egy tartózkodás mellett. A 2004. évi költségvetés bevételi oldalán 2,74 ezer milliárd, a kiadási oldalon 2,66 ezer milliárd rubel áll, ezzel immár az ötödik egymást követő évet zárja Oroszország a tervek szerint költségvetési többlettel.

A bevételi terv azzal számol, hogy az urali nyersolaj ára átlag 22 dollár lesz jövőre a világpiacon. A kiadásokat ezzel szemben 20 dolláros hordónkénti olajárral tervezték ezzel is kifutást hagyva, hogy az olajárak esetleges csökkenése se hozza zavarba Oroszországot.

A tervezet egyelőre 5,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre, amelyet valószínűleg felfelé kell majd módosítani, mert a gazdaság a magas olajárak miatt a tervezettnél nagyobb ütemben nő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.