Belföld

Amerikaiak lőtték le az Irakban meghalt magyar férfit

Varga-Balázs Péter egy amerikai ellenőrző pontnál halt meg Irakban, miután a katonák lövéseket adtak le gépkocsijára - közölte a külügyi szóvivő.

A magyar fiatalember által vezetett gépjármű nagy sebességgel közeledett az ellenőrző ponthoz, és amikor a felszólítás ellenére sem lassított, az amerikai katonák célzott lövéseket adta le a járműre.

“Amerikai részről arról tájékoztatták a Külügyminisztériumot, hogy a Varga-Balázs Péter által vezetett gépjármű nagy sebességgel közelített meg egy amerikai katonák által felállított közúti ellenőrző pontot. A megállásra való felszólítás, illetve figyelmeztető lövések ellenére sem lassított, így célzott lövéseket adtak le a gépkocsira, ami a vezető halálát okozta. Ezt követően a gépkocsi egy amerikai katonai járműnek (Humvee) ütközött, sérülést okozva több katonának” – tudatta közleményben Tóth Tamás.


Sajnálkoznak az amerikaiak


A kommüniké szerint Varga-Balázs Péter ügyével kapcsolatban csütörtökön kereste meg az elhunyt Magyarországon élő rokona a Külügyminisztériumot. “A bejelentést követően hazánk bagdadi összekötő irodája (nagykövetsége) tájékozódott a Varga-Balázs Pétert alkalmazó TOIFOR vállalat helyszínen tartózkodó magyar vezetőjénél, akinek elmondása szerint egy katonai ellenőrző pontnál történt a tragikus eset” – közölte Tóth Tamás.

A Külügyminisztérium illetékes vezetői csütörtökön kapcsolatba léptek az Egyesült Államok budapesti nagykövetével, a képviselet segítségét kérve az eset kivizsgálásához. “A Külügyminisztérium és az amerikai fél is sajnálattal értesült a magyar állampolgár tragikus haláláról, és őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt családjának. A Külügyminisztérium, illetve a bagdadi összekötő iroda minden szükséges segítséget megad a holttest hazaszállításához” – zárul a külügyi szóvivő közleménye.

A fiatalember családja kedden szerzett tudomást a tragédiáról a szerencsétlenül járt fiatalember Irakban lévő barátja, egyetemista társa telefonhívása nyomán – mondta Varga-Balázs Gábor. A hivatalos tájékoztatást csütörtökön kapták meg a halálhírről – tette hozzá.


A család hiába próbálta lebeszélni


A család hasztalan próbálta lebeszélni az egyetemista fiatalembert – aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának hallgatója volt – az iraki szolgálatról. Három hónapos munkára utazott ki egy budapesti kft. közvetítésével, s több mint két hónap már eltelt az önként vállalt missziójából – közölte az elhunyt testvére. Varga-Balázs Gábor határozottan cáfolta, hogy az anyagiak vonzották volna 27 éves öccsét, amikor Irak mellett döntött. “Segíteni akart, hogy Irakban jobb legyen az élet, ezért vállalkozott a békés szolgálatra” – mondta.


“Egyéni munkavállalóként tartózkodott Irakban és nem állt kapcsolatban a magyar szállító kontingenssel az a magyar fiatalember, aki életét vesztette” – közölte a honvédelmi miniszter pénteken újságírókkal. “Ebben a pillanatban nem tudjuk azt, hogy hol, milyen körülmények között és milyen fennhatósági területen történt ez a tragédia” – mondta Juhász Ferenc, aki kifejezte részvétét és együttérzését a szerencsétlenül járt fiatalember hozzátartozóinak és szüleinek. Mint mondta, azt kérte a kint tartózkodó magyar katonáktól, hogy a tragédia részleteiről szerezzenek információkat.


Halasztást kért az egyetemen


Az áldozat testvére elmondta: az 1976-os születésű, negyedik évfolyamos hallgató a második félévre halasztást kért, hogy ez idő alatt külföldön vállaljon munkát. Iraki amerikai források szerint a fiatalembert lelőtték egy ellenőrzőpontnál. A tragédiával kapcsolatban a dékáni titkárság közleményt juttatott el az MTI-hez.

A tájékoztatás szerint az elhunyt magyar állampolgár a Brown and Root amerikai cég egyik alvállalkozójaként dolgozó magyar cég kiküldöttje volt. A haláleset részleteinek vizsgálata folyamatban van. A külügyi közlemény szerint az elhunyt családját értesítették. A Brown and Root cég az amerikai hadsereget kiszolgáló szállítmányozási és beszerzési központ, amely Kaposváron és Taszáron is jelen van. A cég Brown and Root 1995 óta foglalkoztat magyar alkalmazottakat az Egyesült Államok hadseregének délszláv missziójához kötődően.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik