Belföld

200 ezerre nőhet az önkéntes egészségpénztárak taglétszáma

2003 végére az önkéntes pénztárak tagjainak száma a 2002 végi 151 ezerről 200 ezerre nőhet, a befizetett tagdíj pedig az idei évben meghaladhatja a 10 milliárd forintot - jelentette ki Lukács Marianna, a Magyar Önkéntes Egészségpénztárak Szövetségének elnöke a legnagyobb taglétszámú egészségpénztár, a Patika Egészségpénztár alapításának négy éves évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A Patika Egészségpénztár tagjainak száma 2002 novemberében megközelítette a 25 ezret, a kártyával rendelkező családtagokkal együtt számuk közelíti a 30 ezret. A Patika Egészségpénztárba az egyéni belépők mellett 430 magyarországi munkáltató, zömében közepes vállalkozás léptette be munkavállalóit. Az egészségpénztári tagok adókedvezménnyel vehetik igénybe a Patika Egészségpénztárral szerződött közel 1100 cég szolgáltatásait. A kassza kezdetben gyógyszertári szolgáltatókkal szerződött, de mára optikai, gyógyászati segédeszközöket áruló boltokkal, valamint gyógyfürdőkkel, fogászati rendelőkkel, magán egészségügyi szolgáltatókkal és fitness szalonokkal is szerződéses viszonyban állnak. A tagok a szolgáltatásokat az adókedvezmény mellett szolgáltatótól függően 5-45 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe – mondta Lukács Marianna.

A 2004-re vonatkozó adójogszabályok több ponton kedveznek az önkéntes pénztári szektornak – emelte ki Lukács Marianna. Eddig a munkáltatók, ha munkavállalójukat pénztári befizetéssel támogatták, a havi minimálbér összegéig – 50 ezer forintig – járulékmentesen tehették azt meg. 2004-től a minimálbér összege 53 ezer forintra emelkedik, és az új jogszabály szerint annak 130 százalékáig, azaz több, mint 68 ezer forintig költségelhetik el befizetéseiket a munkáltatók.

Kedvezőbb lett a munkavállalók befizetésével kapcsolatos szabályozás is. Eddig az az egyén, aki saját maga fizette be tagdíját az egészségpénztárba, befizetésének 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot – a 2020. január 1-je előtt nyugdíjba vonulók 130 ezer forintot – levonhattak az adójukból. A 2004. január 1-jétől érvényes adószabályok szerint az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseknél a befizetések 30 százaléka, de legfeljebb 100 ezer – illetve 130 ezer – forint lesz levonható, de ettől különválasztva, ugyancsak 100 ezer, illetve 130 ezer forintot vonhat le az egyén egészségpénztárba, illetve önsegélyező pénztárba való befizetéseiből is. A háromfajta pénztárba befizetett összegek alapján azonban nem adódnak össze az adókedvezmények: az munkavállalók együttesen, adóévenként 120 ezer forintot – 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál 150 ezer forintot – vonhatnak le személyi jövedelemadójukból.

Két új adókedvezmény is életbe lép jövőre, mindkettő az egészségpénztári befizetéseket érinti. Ha a tag hajlandó 2 évre lekötni az egészségpénztárba befizetett összeget, az összeg 10 százalékát levonhatja adójából. Ugyancsak 10 százalékát leírhatja annak az összegnek, amelyet prevenciós szolgáltatásra vesz igénybe. Ez a két utóbbi kedvezmény azonban hozzáadódik a “nagy” adókedvezményhez, vagyis a levonható adó összege évi 100 ezer – legfeljebb 130 ezer – forint lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik