Belföld

Schröder szerint nem kell túlzásba vinnünk a kisebbségek ügyét

Németország és Magyarország egyetért abban, hogy az év végéig, az olasz uniós elnökség lezártáig, be kell fejezni az új európai alkotmány kidolgozását - hangsúlyozta Medgyessy Péter magyar miniszterelnökkel közösen tartott szerda esti budapesti sajtókonferenciáján Gerhard Schröder német kancellár.

A kancellár kora este érkezett rövid munkalátogatásra a magyar fővárosba, ahol a Parlamentben több mint egyórás megbeszélést folytatott vendéglátójával, Medgyessy Péterrel.

Az újságírók előtt Gerhard Schröder utalt arra, hogy a tervezett új alkotmány vonatkozásában “a német és a magyar álláspont nem minden területen egyezik”, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy “a célok közösek és nincsenek megoldhatatlan problémák”. Ezzel összefüggésben a német kancellár kijelentette: országának “semmifajta fenntartása” nincs azzal a magyar törekvéssel kapcsolatban, hogy az új alkotmány szövegébe kerüljön bele a nemzeti kisebbségek jogainak védelme, mégis azt tanácsolja, hogy több más ország ellenkezése miatt “a magyar kormány ne helyezze előtérbe ezt a kérdést”.

“A német kancellár sok jó tanácsát megfogadjuk, ez nem tartozik azok közé” – jelentette ki Medgyessy Péter erre reagálva. Hozzátette: Magyarország halad tovább a maga útján. A magyar miniszterelnök utalt arra, hogy több ország támogatja a magyar javaslatot, és a kormány inkább arra törekszik, hogy meggyőzze azokat az államokat, amelyeknek “aggályaik vannak a magyar törekvéssel szemben”.



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik