Belföld

Megállapodás a Tej Terméktanács és az FVM között

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) és a Tej Terméktanács a tejpiaci feszültségek enyhítésére.

A megállapodást Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára és Kis Pál István, a terméktanács elnöke írta alá újságírók előtt Budapesten.

Kis Pál István az aláírást megelőzően elmondta: a megállapodás szerint az FVM novemberben egy 20 millió literes intervenciós felvásárlást hirdet meg. E szerint a meghatározott mennyiségű tejet vajjá, tejporrá alakítják.
Benedek Fülöp szerint a jelenlegi becslések alapján ezzel a beavatkozással decemberig kezelni lehet a felesleget.

A megállapodás szerint a szaktárca legfeljebb 1,1 milliárd forint erejéig biztosít forrást a helyzet kezelésére.
A felvásárolt tejkvóta értékesítéséből származó árbevételnek a felvásárlás nettó értékén felüli részét a terméktanács az Európai Unió csatlakozási alapjának feltöltésére használja fel. “Erről sürgősen, a kvóta értékesítési pályázat meghirdetésével egyidejűleg intézkedik” – áll a megállapodásban.

A szerződés szerint az FVM az állami kvóta értékesítési pályázatok beadási határidejét követően megteremti a jogszabályi feltételeit annak, hogy a terméktanács legfeljebb 20 millió liter ipari felhasználású tejkvóta értékesítésére az FVM-mel egyeztetett módon pályázatot tehessen közzé. Az így értékesítésre kerülő kvóta 2004. április 1-jétől használható fel.

A megállapodásban szerepel az is, hogy a szaktárca a felvásárolt tejkvóta értékesítési pályázata során az oktatási intézmények kvótaigényét literenként 25 forintos nettó áron elégíti ki.

Az államtitkár elmondta: az uniós csatlakozásig tartó időszak, illetve a csatlakozás utáni helyzetet egy későbbi megbeszélés alapján kívánják megoldani.

A Tej Terméktanács szeptember végi közgyűlésén döntött arról, hogy a válsághelyzet elkerülése érdekében mind a termelők, mind a feldolgozók 3-3 forintot fizetnek be a szervezet intervenciós kasszájába, ez mintegy 3 milliárd forintot tesz ki. A terméktanács szándéka szerint a létrehozott alap és az FVM 1,1 milliárd forintos hozzájárulása segítségével kezelhetővé válik a tejfelesleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik