Belföld

Isztambul: a brit főkonzul is életét vesztette

Életét vesztette csütörtökön az isztambuli brit főkonzulátus előtt elkövetett robbantás következtében Nagy-Britannia főkonzulja. A városban elkövetett robbanásoknak összesen 26 halálos áldozata van, a sebesültek száma meghaladja a négyszázötvenet. Magyar áldozatról nem tudni. Két robbantást az al-Kaida és egy török iszlámista szervezet nevében vállalt egy ismeretlen telefonáló.

Hivatalos forrás szerint 26 ember vesztette életét csütörtökön az isztambuli brit célpontok ellen végrehajtott robbantások következtében. Az Anadolu Ajansi török hírügynökség az egészségügyi hatóságok adataira hivatkozva 390 sebesültről számolt be kora délután.

Török források szerint Roger Short főkonzul nem sokkal a robbantás előtt lépett be a misszió épületébe. Az isztambuli kormányzó szerint a robbantások 25 halálos áldozata közül 14-en a brit konzulátuson és annak környékén vesztették életüket. A brit konzulátus előtt bekövetkezett nagy erejű robbanás romba döntötte az épület utcai frontját. A Beyoglu negyedben lévő brit külképviselet súlyos károkat szenvedett. Egy szemtanú azt állította az AFP francia hírügynökségnek, hogy a konzulátus előtt gépkocsiba rejtett pokolgép lépett működésbe.

A csütörtöki merényletek másik célpontja az Isztambul pénzügy negyedében levő HSBC pénzintézet székháza volt, amely szintén súlyos károkat szenvedett. Az izraeli konzulátus is megerősítette, hogy épülete előtt is robbanás történt, de alkalmazottai közül senki sem sérült meg – jelentette a La Repubblica című olasz napilap internetes kiadása.

Az isztambuli magyar főkonzulátus alkalmazottai és a családtagjaik mind jól vannak, közülük senki nem sérült meg a csütörtöki robbanások következtében. Erről Czimborás Gabriella isztambuli magyar főkonzul tájékoztatta az MTI-t. Az áldozatok között egyelőre nincs olyan, akit magyarként azonosítottak volna.

Az al-Kaida vállalta a felelősséget

Az Anadolu Ajansi török hírügynökséghez érkezett az a telefonhívás, amelyben az ismeretlen telefonáló Oszama bin Laden arab milliomos, terroristavezér és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és egy kis török iszlámista csoport nevében a két robbantás elkövetőjeként jelentkezett. Korábbi jelentésekben szó volt egy harmadik robbanásról is, amely állítólag a város ázsiai részén történt, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Az Anadolu Ajansi szerint a zűrzavart a rendőrségre és mentőkhöz befutó segélykérő telefonok özöne okozhatta, amelyek a város különböző részeiből érkeztek a detonációk visszhangját halló személyektől. Abdulkadir Aksu török belügyminiszter ugyancsak azt erősítette meg, hogy összesen két robbanás történt, amely – véleménye szerint – kapcsolódik a zsinagógáknál elkövetett szombati merényletekhez, azok “második hullámának” tekinthetők.
Evakuálták a nemzetközi bankok alkalmazottait

További merényletektől tartva a negyedben képviseleteket fenntartó nemzetközi bankok megkezdték munkatársaik evakuálását. Az osztrák hírügynökség értesülése szerint már csütörtökön délután kiürítette isztambuli irodáját az ABN Amro Holding NV, a Societé Générale SA és JP Morgan Chase bank.

Szemtanúk szerint a rendőrség ellenőrzi a Deutsche Bank isztambuli épülete előtt parkoló autókat. Ezzel egy időben bezárták a brit Marks and Spencer egyik isztambuli üzletét, amely a károkat szenvedett HSBC központ közelében található. A brit kiskereskedelmi cég hét másik isztambuli üzlete tovább üzemel.

Az isztambuli magyar főkonzulátus alkalmazottai és a családtagjaik mind jól vannak, közülük senki nem sérült meg a csütörtöki robbanások következtében. Erről Czimborás Gabriella főkonzul tájékoztatta az MTI-t. Telefonon elmondta: egyelőre semmit nem tudnak arról, hogy az áldozatok között van-e magyar állampolgár, de folyamatosan tájékozódnak. 

Hat ember őrizetben

A török hatóságok hat embert őrizetbe vettek a két isztambuli zsinagóga ellen öt nappal ezelőtt elkövetett öngyilkos merényletek nyomán. A rendőrség öt embert az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére tett kísérlettel, a hatodikat pedig egy meg nem nevezett terrorista szervezetnek nyújtott segítség vádjával vett őrizetbe. A letartóztatott személyek között a két öngyilkos merénylő hozzátartozói is vannak.

Muammer Güler isztambuli kormányzó szerdán bejelentette, hogy DNS vizsgálatok alapján sikerült azonosítani a két tettest, a robbantásokat a 29 éves Mesut Cabuk és a 22 Gökhan Elaltuntas követte el. “Ez a kegyetlen támadás hasonlóságokat mutat az al-Kaida terrorhálózat világszerte elkövetett merényleteivel, de ebben a tárgyban még folyik a nyomozás” – jelentette ki a kormányzó sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy az azonosított tettesek Afganisztánban jártak.

A két zsinagóga ellen elkövetett merényletben a tettesekkel együtt 25 ember halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik