Belföld

Az FHB eurókötvény-programot indít

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. ismét kilép a nemzetközi piacra. A bank már aláírta a szerződést a hároméves, 1 milliárd eurós EMTN (European Medium Term Note) eurókötvény-programról a főszervező Dresdner Kleinwort Wasserstein (DKW) pénzintézettel - mondta Bozzai Rita, az FHB igazgatója az MTI-ECO-nak.

A most aláírt programot a luxemburgi tőzsde fogadta be, ott lehet feltölteni sorozatokkal. Többféle futamidejű, de zömmel 5-10 éves lejáratú, fix kamatozású papírok kibocsátását tervezik. Az FHB forintban jut majd a forrásokhoz.

Az FHB az idén júliusban már megjelent a nemzetközi piacon egy 75 millió eurós kötvénycsomaggal. A 10 éves futamidejű, 5,08 százalékos fix kuponú eurokötvényeket 100 százalékon bocsátották ki, az Eurolibor + 95 bázispontos hozamfelár mintegy 65 bázisponttal haladta meg a magyar állam hasonló futamidejű eurokötvényének a hozamát. A kibocsátásra strukturált finanszírozási módszerrel került sor, a kibocsátás főszervezője akkor is a DKW volt. Az első
nemzetközi kibocsátásra a bank tervei szerint még az idén sor kerül.

Az FHB már jól ismert a nemzetközi befektetők körében, amit mutat, hogy a bank napokban zárult részleges privatizációja során a zárt körben kibocsátott részvények 67 – s az összes értékesített 29 – százalékát külföldi intézményi befektetők jegyezték le. Az FHB részvényeit várhatóan november 24-én vezetik be a tőzsdére.

Az FHB november 19-én 13 milliárd forint névértékű, ötéves futamidejű jelzáloglevelet hozott forgalomba zárt körben, a havonta szokásos nyilvános kibocsátás helyett. Bozzai elmondta: a belföldi piac szűkülése valamint az
állampapírok magas hozama és a hozamok volatilitása miatt
választották a zártkörű elhelyezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik