Belföld

Varsóban megnyílt a KEK

Közép-európai Kezdeményezés (KEK) fontos szerepet játszott a térség fejlődésében és átalakulásában, és hasonlóan fontos helye lesz a kibővített Európai Unióban is - mondta szerdán Varsóban a KEK 6. gazdasági fórumát megnyitó beszédében Miroslaw Zielinski, lengyel gazdasági, munkaügyi és szociálpolitikai miniszterhelyettes.

A KEK-tagországok miniszterelnökeinek és gazdasági minisztereinek hagyományos éves találkozóját november 19-21. között tartják Varsóban, minthogy a regionális csoportosulás soros elnöki tisztét idén Lengyelország tölti be.

A csúcstalálkozó keretében nyílt meg szerda délután a varsói Gromada szállóban a KEK 6. gazdasági fóruma, melyen ezernél több üzletember, pénzügyi szakember, különféle nemzetközi szervezetek képviselője vesz részt. A fórum jelmondata: Az EU-bővítés előnyeinek határokat átlépő kiterjesztése. Ezen belül az intézményi és üzleti fejlesztés, az infrastrukturális tervezetek, a technológiaigényes ipar, a magánszféra befektetési tervei, illetve a pénzügyi ágazat témakörei szerepelnek a terítéken.

A KEK-csúcstalálkozó keretében szerdán megrendezték a szervezethez tartozó országok gazdasági kamarai elnökeinek kerekasztal-beszélgetését, és ugyanaznap megnyílt a KEK 3. ifjúsági fóruma is. Ez utóbbi fő témája a fiatalok foglalkoztatási problémái.

A miniszterelnökök találkozója csütörtökön kerül sorra, Medgyessy Péter magyar kormányfő részvételével, és a gazdasági miniszterek kerekasztal-beszélgetése Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter részvételével ugyancsak csütörtökön lesz. A csúcstalálkozón a KEK 17 tagállamának – Albánia, Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Olaszország, Románia, Szerbia-Montenegró, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna – küldöttségei vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik