Belföld

Svájci sajtóban a magyar “primitív-ügy”

Mennyire szabad a magyar igazságszolgáltatás címmel jelentetett meg írást szerdán a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap annak a két szegedi romának a kártérítési ügyéről, akiket a bíróság az átlagosnál primitívebbnek minősített.

A konzervatív svájci lap szerint két szegedi romának tapasztalnia kellett, hogy alkalmasint még mindig nem érnek annyit, mint más polgárok. A prágai keltezésű írás szerzője emlékeztet arra, hogy a két romát 15 hónapig jogtalanul tartották vizsgálati fogságban, és a szegedi bíróság csak 1,5 millió forint kártérítést ítélt meg nekik a kért 2 millió forint helyett. Egyebek között azzal az indoklással született a döntés, hogy a két roma “személyisége a lakossági átlagnál primitívebb”.


A svájci lap alcímében megállapította, hogy az igazságszolgáltatás képviselőinek, valamint a politikai jobboldalnak a tiltakozását váltották ki vezető politikusoknak a bírósági ítélettel kapcsolatos nyílt állásfoglalásai, s az ellenzék az igazságszolgáltatás függetlenségét látja veszélyeztetve. A Neue Zürcher Zeitung ismertette az ügy kapcsán elhangzott legfontosabb állásfoglalásokat, közöttük idézte Tamás Gáspár Miklóst, aki romaellenesnek és antiszemitának minősítette a szegedi bírákat.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik