Belföld

Nyolcvan dolgozót bocsát el a szentgotthárdi Lurotex

Nyolcvan dolgozójától kénytelen megválni a szentgotthárdi Lurotex Kft, a csoportos létszámleépítésről szóló döntést már bejelentette a cég - közölte a helyi szakszervezeti bizottság titkára.

 Az MTI érdeklődésére a szentgotthárdi munkaügyi kirendeltségen közölték: a cég kedden telefonon jelezte ugyan szándékát, de csoportos létszámleépítésről szóló írásbeli értesítést szerda reggelig nem kaptak. Baranyai Ferencné elmondta: a létszámleépítés bejelentése nem érte váratlanul a textilipari vállalkozás dolgozóit, hiszen a megrendelések elmaradása miatt a dolgozók kétharmadának az utóbbi hónapokban már állásidőt fizetett a cég. “Cégünk sorozatosan hátrányokat szenvedett a különböző textiles közbeszerzési pályázatokon, noha árban és minőségben felvettük a versenyt nem mi kaptuk a megrendeléseket.


Ez okozta a mostani helyzetet” – jelentette ki Baranyai Ferencné. Hozzáfűzte: a szakszervezet megkezdte a tárgyalásokat a Lurotex Kft. tulajdonosaival, szavai szerint az elbocsátásra kerülő dolgozók megkapják majd törvényes járandóságukat. A Lurotex Kft. a szakszervezeti vezető elmondása szerint jelenleg 226 embert foglalkoztat a szentgotthárdi üzemben, a létszámcsökkentés valamennyi területet érinti, a vezetéstől a segédmunkásokig. “Az, hogy személy szerint kik kerülnek az elbocsátandók listájára, még nem dőlt el, erről a szakszervezet a jövő héten tárgyal a munkáltatóval” – közölte Baranyai Ferencné.


A Lurotex kft. 1993 óta működteti gyárát Szentgotthárdon, szövőgyárukban ruházati alapanyagokat gyártanak, Magyarországon a selyem típusú szövetek egyedüli gyártói, melyeket például vízálló egyenruhák készítéséhez lehetne felhasználni. A Lurotex az egykori Magyar Selyemipari Vállalat szentgotthárdi szövőgyárának privatizációjával jött létre, a tulajdonos száz százalékban az olasz Radici Group. A vállalkozás törzstőkéje az 1992-es alapításkor 100 millió forint volt, jelenleg csaknem 2,7 milliárd forint. Árbevételük tavaly több mint 2 milliárd forint volt, ennek ellenére 150 millió forintos veszteséget könyveltek el, 350 millió forintos értékcsökkenés mellett. Az idén 1,6 milliárd forintos bevételt tervezett a cég. Üzleti tervükben idén 40-50 millió forint veszteséget tartottak volna elviselhetőnek, de ehhez a közbeszerzésekből származó árbevételt is terveztek.


A Lurotex Kft. vezetői többször hangot adtak annak a meggyőződésüknek, hogy nem értenek egyet a magyar közbeszerzés jelenlegi gyakorlatával. Miközben cégüket Olaszországban alkalmasnak találták NATO-beszállítónak, a Magyar Honvédség tenderein rendre alul maradta. Hasonlóképp jártak a Belügyminisztérium, valamint a Magyar Posta Rt által kiírt közbeszerzési pályázatokon is. Augusztusban a Lurotex Kft. vezetői és dolgozói a rábafüzesi határátkelőhelyhez vezető úton megtartandó közös demonstrációt fontolgattak, de végül elálltak szándékuktól. Szeptemberben a Kft. vezetőit és az ágazati szakszervezet képviselőit fogadta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.


A felek akkor egyetértettek abban, hogy a közbeszerzési pályázatokon a hazai cégeknek is egyenlő esélyekkel kell indulniuk. A miniszter ígéretet tett arra, hogy támogatni fog minden olyan szakmai javaslatot, amely a közbeszerzési törvény átláthatóságát biztosítja. Alessandro Pagnini a Lurotex Kft. ügyvezető igazgatója egy korábbi sajtótájékoztatón kijelentette: nehézségeik ellenére hosszabb távon sem tervezik a gyár bezárását.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik