Belföld

Némó nyomában – Hal-odüsszeia

Hihetetlen dolog látni, mekkora szellemi és anyagi tőke sűrűsödik egy-egy iparágba. Vegyük például a rajzfilmgyártást. Az évek óta gyengélkedő Disney kénytelen volt belátni, hogy évtizedeken keresztül remekül működő stratégiája nem életképes többé.

Vagyis a gyerekeknek már nem elég, ha szépen kivitelezett, harmadosztályú mesékkel szórakoztatják őket. A Pixar stúdió minden ezzel kapcsolatos elvárást kielégít. A cég foglalkoztatja a világ legjobb animátorait, ez az elit-szellem pedig utolérhetetlenné teszi produkcióikat. A Pixar ugyanaz a rajzfilmek világában, mint a színes bőrűek kosárlabda-monopóliuma: túlszárnyalhatatlan. A Disney vezetőségének rá kellett jönnie, hogy ha nem lépnek, a Pixar egyöntetű kritikai és közönségsikere elsorvaszthatja a nagy múltú céget. Így aztán vettek egy mély lélegzetet és fúziót kötöttek a Pixarral. Mindenkinek jobb így.

Némó jelen esetben egy tündéri bohóchal-gyermek, aki boldogan fickándozik szülei társaságában a családi korallzátonyon. Erre szokták mondani: él, mint hal a vízben. A hal-mama azonban egy nap tragikus véget ér, de a kis Némónak még a gyászra sincs ideje: hipp-hopp a nagyvárosba kerül. Édesapja mentőexpedíciót szervez a kimenekítésére, ami aztán számos kacagtató helyzetet eredményez. A világsiker ez esetben teljesen megérdemelt: gyermekes családok számára gyakorlatilag kihagyhatatlan.


Némó nyomában – Findig Nemo, 2003. Színes, amerikai animációs film, 100 perc. Rendező: Andrew Stanton. Forgalmazza az InterCom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik