Belföld

A Mol-kibocsátás részletei – az ár csak 26-án derül ki

November 27-én indul a Mol-részvények állami pakettjének újabb értékesítési fordulója. Az összetett tranzakció nyomán a társaság 98,4 milliárd forintos jegyzett tőkéjének minimum 13, de jelentős kereslet esetén 17,6 százalékos pakettje cserélhet gazdát.

Az összetett részvényértékesítés keretén belül nemzetközi és magyarországi intézményi, valamint belföldi nyilvános értékesítésre kerül sor. A nyilvános részvénykibocsátás keretében legalább 4,260 millió részvényt értékesítenek a Mol saját részvényállományából a magyar magánszemélyek és intézményi befektetőnek nem minősülő hazai gazdálkodó szervezetek számára – jelentették be az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság (ÁPV) Rt. és a Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársaság (MOL) Rt. vezetői szerdán.

A Mol saját pakettjének értékesítésén felül az ÁPV Rt. minimum 492 ezer részvényt kínál fel a belföldi részvényjegyzés során, de jelentős kereslet esetén dönthet további legfeljebb 984 ezer részvénynek az intézményi értékesítésből történő átcsoportosításáról. Rendkívüli kereslet esetén további 2,952 millió tartalék részvénymennyiséget is értékesíthet, így összességében legfeljebb 4,428 millió darab törzsrészvény kerülhet az állami tulajdonból a belföldi nyilvános részvényértékesítés keretében eladásra.

Az intézményi befektetők 9,348 millió részvényhez juthatnak a zártkörű kibocsátás keretében. Ezen túlmenően az ÁPV Rt. a hasonló intézményi értékesítéseknél szokásos másodpiaci stabilizáció biztosítása érdekében 1,968 millió részvényt ajánl fel túljegyzési opcióként.

Ez azt jelenti, hogy legkevesebb 13 százaléknyi részvény kerül felajánlásra, mely jelentős kereslet esetén akár 17,6 százalékot is elérhet.

A nyilvános jegyzés menete

A részvényigénylési időszak 2003. november 27-én reggel nyolc órától december 5-én este hat óráig tart. Ebben az időszakban mintegy 180 részvényigénylési hely várja a befektetőket, és internetes jegyzésre is lesz mód az Inter-Európa Bank honlapján (amennyiben a bank ügyfele a jegyző). Gyorsított részvényigénylést viszont csak december 2-án este hat óráig lehet benyújtani.

A jegyzés során alkalmazott maximumárat november 26-án jelentik be. A részvényenkénti maximumár teljes befizetése mellett legfeljebb 1500 darab részvény igényelhető. A végleges nyilvános értékesítési ár meghatározása után az esetlegesen visszajáró összeget az elszámolásra vonatkozó közleményben foglaltak szerint, várhatóan december 15-én térítik vissza.

Halasztott fizetéssel is vásárolhatnak részvényt magyar magánszemélyek. A magyar személyi igazolvánnyal vagy magyar útlevéllel, továbbá adóazonosító jellel rendelkező belföldi magánszemélyek, legfeljebb 200 darab részvényt halasztott fizetéssel is igényelhetnek, részvényenként 2500 forint befizetése mellett.

A végleges értékesítési ár meghatározása után kiszámított hátralékos összeget legkésőbb 2004. szeptember 1-jén kell egy összegben, a részvényigénylés helyén megfizetni. Azok a befektetők, akik a hátralékos összeget 2004. március 29-én vagy azt követően, de a fenti határidőn belül egyenlítik ki, a végleges értékesítési árból részvényenként 500 forint engedményben részesülnek.

A részvények végleges nyilvános értékesítési árát az igénylési időszak lezárását követően, a Mol részvények iránti kereslet függvényében, az intézményi értékesítők vagyis a Citigroup és a Raiffeisen Értékpapír Rt. ajánlása alapján, az ÁPV Rt. és a Mol Rt. határozza meg. A végleges ár meghatározásának időpontja december 8. (egy négyfős árazási bizottság ül majd össze Londonban), míg a bejelentéséé december 9.

A zártkörű értékesítés

Az összetett részvényértékesítés intézményi roadshow-ja november 26-án Budapesten kezdődik, majd Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban folytatódik és december 8-án ér véget. Az ajánlati könyvbe a vételi ajánlatokat december 3. és december 8. között lehet beadni. A belföldi intézményi befektetők a nemzetközi intézményi befektetőkkel együtt a zártkörű intézményi értékesítés keretében vásárolhatnak Mol-részvényt a tranzakció során.

Az intézményeknek felajánlott Mol-papírok jegyzési ára Kamarás Mikós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója szerint nem fog eltérni a magánbefektetőkre érvényes ártól.

Mol vagy PKN részvényt jegyeznek-e a befektetők?

A Mol és a lengyel PKN Orlen közötti tárgyalások, illetve a csütörtökön állítólag aláírásra kerülő szándéknyilatkozattal kapcsolatban Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója megjegyezte: 2001 óta köztudott, hogy a két cég között komoly együttműködési szándék van, és a Mol hosszú távú stratégiájában fontos szerepet foglal el a PKN. Nincs kizárva, hogy az együttműködés akár a napokban szorosabbra fonódik, de ez nem jelenti azt, hogy a mostani részvénykibocsátás során a befektetők nem Mol-t hanem mondjuk PKN-t jegyeznének – hangsúlyozta Hernádi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik