Belföld

Létrejöhet az Európai Védelmi Ügynökség

Létrejöhet az Európai Védelmi Ügynökség – állapodtak meg az EU külügy- és hadügyminiszterei Brüsszelben. A szervezet célja, hogy a védelmi fejlesztések és beszerzések összehangolásával elősegítse: 2010-re az EU-nak legyen komoly katonai ereje, amelyet olyan akciókban használna, ahol nincs szükség a NATO (a Népszabadság értelmezése szerint: Amerika) részvételére.

Továbbra sem tisztázott azonban, hogy mennyire volna ténylegesen önálló az európai katonapolitika. Az ügynökségről csak elvi megállapodás jött létre, szinte minden konkrét ügyben hátravan még az igazi alkudozás – írja a Népszabadság.

Kedden a külügyminiszteri találkozón részt vett Colin Powell is. Az amerikai diplomácia vezetője nem titkolta, hogy több más kérdésben is nézetkülönbségek vannak Washington és az európaiak között. Az USA szerint az európaiak túl elnézőek Irán atompolitikája iránt, viszont túl kemények Izraellel szemben.

Kovács László magyar külügyminiszter elmondta: az EU bővítése miatt át kell írni az Oroszországgal kötött partnerségi szerződést, s ezt Budapest a huszonötök körében szeretné – Moszkva viszont inkább egyenként tárgyalgatna az új uniós tagállamokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik