Belföld

Lengyel lapelemzés a PKN Orlen-Mol-fúzióról

Medgyessy Péter magyar miniszterelnök varsói látogatása első napján, csütörtökön sor kerülhet a PKN Orlen lengyel és a Mol Rt. magyar olajvállalat fúziójáról szóló szándéknyilatkozat aláírására; a várhatóan lakonikus rövidségű dokumentumban a két cég három hónapot ad magának a szorosabb együttműködés kiépítésére - írta szerdán meg nem nevezett kincstárügyi minisztériumi forrásra hivatkozva a Gazeta Wyborcza.

A lengyel lap nem hivatalosan azt is megtudta – és ez egybevág az MTI varsói tudósítójának értesülésével -, hogy a fúzió után létrejövő új konszern központja Krakkóban lenne, amely nagyjából egyenlő távolságra van Plocktól (az Orlen székhelyétől) és Budapesttől. A lap által megszólaltatott elemzők egyetértenek abban, hogy a fúzió megtakarításokat eredményez. A két vállalat takarékoskodhat a közös nyersolajvásárlás, a jobb árpolitika és a petrolkémiai szegmens révén. A Molhoz kapcsolódó Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) különféle komponenseket szállíthatna az Orlen petrolkémiai termékeihez.


Más előnyök is származnak az együttműködésből. Az Orlen szeretne kőolajmezőkhöz jutni, és közelebb viszi ehhez a céljához a tervezett fúzió a Mollal, amelynek vegyes vállalata van az orosz Yukosszal. Emellett mindkét cég részvényei felértékelődnek. Az elemzők szerint meghatározó jelentőségű, hogy milyen módon zajlik le a fúzió. Amikor két évvel ezelőtt a Mol pályázott a PKN Orlen meghirdetett részvényeire, a – később felfüggesztett – tranzakció úgy bonyolódott volna le, hogy az Orlen vásárolt volna új kibocsátású Mol-részvényeket, a magyar nagyvállalat pedig a lengyel partner részvényeit vette volna meg a tulajdonos kincstárügyi minisztériumtól. Végeredményben tehát az Orlen finanszírozta volna a Mol részvényvásárlását, amit Lengyelországban sokan bíráltak, mondván, hogy ez a módszer kedvezőtlen a PKN Orlen kisebbségi részvényesei szempontjából.


Jobb megoldásnak tűnik a két vállalat új kibocsátású részvényeinek cseréje – mondta a lapnak egy elemző. Más elemzők szkeptikusak a tervezett fúzióval szemben. Jobb megoldásnak tartanák, ha az Orlen előbb szerkezetátalakítást hajtana végre, amivel jelentősen emelné a társaság értékét, és a fúzióra csak ezt követően kerülne sor. Előnyösebb lenne szerintük a lengyel vállalat számára, ha előbb a cseh Unipetrol és esetleg a Lotos Csoport (gdanski kőolaj-finomító) megszerzésére koncentrálna, és csak ezt követően fúzionálna a Mollal.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.