Belföld

Jukosz-ügy: finn acélgyártó visszafogja befektetéseit Kelet-Európában

Skandinávia és egyben Európa legnagyobb acél alapanyaggyártó konszernje, a Rautaruukki csoport úgy döntött, hogy a Jukosz-botrány okozta bizonytalanság miatt elhalasztja Oroszországban és a többi volt kommunista országban tervezett befektetéseit.

A cég attól tart, hogy az orosz Jukosz olajipari óriás körüli feszültség negatívan befolyásolhatja a térség gazdaságának fejlődését.

A cég elnökhelyettese, Lauri Mannerkoski a brit Financial Times üzleti lapnak elmondta: Mihail Hodorkovszkij letartóztatása némi bizonytalanságot okozott a térségben, így „bölcsebbnek” látják, ha némi szünetet tartanak új üzleti vállalkozásaik beindítása terén.

Az energiaszektoron kívül a finn acélipari vállalat elnökhelyettese adott először hangot bizonytalanságának a Jukosz-ügy és annak lehetséges következményeit illetően.

Az acél alapanyaggyártó csoport többek között az építőipar területén használatos alapanyagokat és félkész termékeket gyárt, de beszállítója az autóiparnak és a hajógyártásnak is.

A cég leányvállalata Magyarországon csupán forgalmazással foglalkozik, a gyártás Szlovákiában folyik. A Rannila számos bevásárlóközpont, gyár és szerelőcsarnok burkolatának és szerkezeti alapanyagainak szállítója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik