Belföld

Új logóval, változatlan néven jelenik meg a Színes Mai Lap

Új logóval, változatlan néven jelent meg szerdán a Színes Mai Lap, amely a Fővárosi Ítélőtábla keddi döntése szerint bitorolta a Mai Nap védjegyét; a pernyertes társaság szerint azonban ez nem kielégítő megoldás.

“Álláspontunk szerint a Híd Rádió Rt. nem tesz eleget a bíróság döntésében foglaltaknak” – közölte az MTI érdeklődésére szerdán Papp Béla, a Mai Nap jogainak tulajdonosaként, a pert indító Magyar Hírlap Rt. százszázalékos tulajdonrészével rendelkező Ringier Kiadói Kft. ügyvezető igazgatója.

Szavai szerint engedélyük nélkül a nevet és a logót sem használhatja a döntés kihirdetése után a kiadvány. (A Színes Mai Lap szerdai címlapján egy nyíl mutatja az átmenetet a régi és az új embléma között.)

Papp Béla azt mondta: az új embléma “grafikai trükk, amely értelmezésünk szerint hozzájárul az olvasók további félrevezetéséhez”, mivel a lap megjelenésében alapvető változás nem következett be. Nézetüket ismertetve úgy fogalmazott: “…a Színes Mai Lap eredményei, különösen a kezdetiek, annak köszönhetőek, hogy a mi védjegyünket bitorolták”.

“Ügyvédeink úgy gondolják, a módosításokkal teljesítettük a bíróság döntésében foglaltakat” – nyilatkozta L. Kelemen Gábor, a Színes Mai Lapot kiadó Híd Rádió Rt. vezérigazgatója, az újság főszerkesztője, s leszögezte: a szerdától használt logo “drasztikusan eltér” az eddigitől, így az már nem téveszthető össze a Mai Napéval.

A Fővárosi Ítélőtábla eljáró tanácsa kedden helybenhagyta a Fővárosi Bíróság idén januárban meghozott elsőfokú döntését, amely egyben a jogsértő magatartás felhagyására kötelezte az alperest, és eltiltotta a további jogsértéstől.

Az ítélet szerint az összbenyomás alapján kimondható a védjegybitorlás, mivel “irányított figyelmet igényel” a két lap logója közti különbség felismerése. A “lap” és a “nap” szavak hasonlóságára kitérve az ítélőtábla megállapította azt is, hogy a “színes” szó a panaszolt lapcímben “nem jellegzetes, nem meghatározó”.

L. Kelemen Gábor az ítélethirdetés után azt közölte az MTI-vel: a határozatot betartják, változtatni fognak a logón. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy konkrét terveik ezzel kapcsolatban még nincsenek. A Ringier Kft. 100 százalékos tulajdonában lévő Magyar Hírlap Könyv és Lapkiadó Rt. – a Mai Nap jogainak tulajdonosa – 2001 márciusában, a Színes Mai Lap indulásakor kezdeményezett pert védjegybitorlás miatt. Emellett az ügyben folyik egy – a Magyar Hírlap Rt,. által első fokon már megnyert – jellegbitorlási per is, amelynek következő tárgyalása jövő áprilisban lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik