Belföld

Hatástalan a figyelmeztető felirat a cigarettadobozokon

admin

2003. 11. 19. 09:50

A cigarettadobozokon lévő, a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető felirat nem riasztja el a dohányosokat – írja a német Der Spiegel, egy általa rendelt felmérés eredményeire hivatkozva.

Az NFO-Infratest közvélemény-kutató intézet vizsgálata szerint a megkérdezett németek 79 százalékából egyáltalán nem váltanak ki aggodalmat a figyelmeztető feliratok, 16 százalékukat valamennyire zavarja és csupán 4 százalékuk idegeskedik a figyelmeztető jelzés miatt.

A hollandoknál még több cigi fogy

Mindebből egyenesen következik: a feliratok nem késztetik a németeket arra, hogy lemondjanak káros szenvedélyükről. Arra a kérdésre, hogy “abbahagyná a dohányzást a figyelmeztető felirat miatt?”, 82 százalék azt válaszolta, hogy nem, 13 százalék elképzelhetőnek tartja, és 5 százalék válaszolta csak, hogy igen.

A Der Spiegel cikke szerint az eredmények megegyeznek a más országokban tapasztaltakkal. Hollandiában például a dohánytermékek fogyasztása 0.7 százalékkal nőtt azóta, hogy 2002 májusában bevezették a figyelmeztető feliratok cigarettadobozokra nyomtatását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.