Belföld

Fujitsu Siemens – nagyot harapott

A hazai számítástechnikai piac bővülésénél négyszer gyorsabb növekedést mutatott a szeptemberben zárult pénzügyi félévben a Fujitsu Siemens Computers leányvállalata.

A Fujitsu Siemens Computers Kft., a Fujitsu Siemens Computers GmbH magyarországi leányvállalata a 2003 szeptember végén zárult első pénzügyi
Fujitsu Siemens – nagyot harapott 1

félévében több mint kétszer annyi PC-t, mobil eszközt és szervert értékesített a hazai piacon, mint a megelőző év azonos időszakában, értékesítési árbevétele pedig 69 százalékkal haladta meg azt. A cégre megalapítása óta jellemző rendkívüli növekedési dinamika tovább erősödött (a mennyiség tekintetében további 39 százalékkal, az értékesítés szempontjából 29 százalékkal)..


Második a magyar piacon 

A négy évvel ezelőtt alapított, az anyacég 100 százalékos tulajdonában lévő Fujitsu Siemens Computers Kft. az idén tovább javította piaci pozícióit: részesedése az áprilisi 6,2 százalékról 2003 harmadik naptári negyedévében 11 százalék fölé emelkedett. Ezzel a magyar piac második legjelentősebb szereplőjévé vált Európa egyik vezető számítástechnikai berendezés szállító vállalatának magyarországi leányvállalata. 

300 százalékos növekedést is produkált


A kft. csaknem minden termékcsoportban, különösen az asztali számítógépek és a mobil eszközök területén fokozta értékesítését, míg a szervereladások területén megőrizte piaci pozícióját. Különösen magas, 290 százalékos volt a Fujitsu Siemens mobil számítógépei iránti érdeklődés növekedése a megelőző év azonos időszakával összevetve. Az utolsó három hónap rendkívüli, 300 százalékot meghaladó keresletnövekedést hozott.


Az üzleti felhasználású PC-k eladásának erős élénkülését mutatja, hogy a pénzügyi félévben a megelőző időszakhoz képest az értékesítés 190 százalékos volt, a magáncélú asztali munkaállomásoké pedig 187 százalékos. A storage termékek forgalma az árbevétel alapján több mint 2 és félszeresére, a számítógépes perifériák és a professzionális szolgáltatások értéke valamivel kevesebb, mint duplájára nőtt.


Újdonságok 

Hamarosan a magyar vásárlók számára is hozzáférhetőek lesznek a több mint 300 terméket felvonultató augsburgi OctoberFESTival újdonságai: a 16:9 képarányú, 17″-os, forgatható TFT monitorral szerelt, kiterjesztett multimédiás képességű és „hagyományos” kialakítású, de mobil klaviatúrájú Lifebook T noteszgépek, a Pocket LOOX 610-es jelzésű PDA és az Intel-Xeon-MP processzortechnológiát alkalmazó PRIMERGY szerver. 

Merész tervekkel indultak


A kft. jelenlegi növekedési üteme igazolja a menedzsment merész terveit. Tavaly áprilisban azt tűzték ki célul, hogy a számítástechnikai piacot sújtó recesszió ellenére a céget rövid időn belül a hazai információtechnológia szegmens első öt vezető vállalata közé pozícionálják – hangsúlyozta Poros Gábor ügyvezető. Mint mondta, a sikerek forrását elsősorban a rendkívül gazdag és rugalmas termékválasztékban látja, azaz abban, hogy a cég versenytársainál szélesebb palettán elégíti ki a vevők igényeit.


Igaz, a Siemens AG és a Fujitsu Limited technológiai bázisának és innovációs erejének egyesítése révén a világ egyik legszélesebb információtechnológiai termékválasztéka az övék. A siker korántsem jelenti, hogy ülnének a babérjaikon, ehelyett – részben a megnövekedett partnerkör igényei miatt, részben pedig az újabb piacok meghódítása érdekében – újabb disztribúciós keretmegállapodást kötöttek, ezúttal a CHS-sel. Így a korábbi két sikeres nagykereskedő partnerrel, az Ingram Microval és a HRP-vel együtt a Fujitsu Siemens Computers termékeit immár három disztribútor teríti a magyar piacon.


Európában erősítettek 

A 2003-as naptári év harmadik negyedére vonatkozó IDC adatok alapján a Fujitsu Siemens Computers GmbH jelentős növekedést ért el a nyugat-európai piacon. Összesített 15 százalékos növekedéssel és kilencszázalékos piaci részesedéssel a vállalat továbbra is a harmadik legnagyobb gyártó Nyugat- Európában. 

Csökkenő bevételek mellett nőtt a nyereség 


Európa egyik vezető számítógépgyártó cége – három németországi (Augsburg, Paderborn, Sömmerda) gyártóbázissal és összesen mintegy 7000 alkalmazottal – a Fujitsu Siemens Computers GmbH a 2003/2004-es pénzügyi év első félévében 11 millió euró adózás előtti nyereséget ért el. Ez az előző pénzügyi év első félévéhez képest 32 millió eurós növekedést jelent. A bevételek 9 százalékos csökkenéssel 2232 millió euróra változtak.


A csökkenés az USA dollár és az euró közti árfolyam éves 24 százalékos esésével, valamint a versenypiac erős hatásaival magyarázható. Mint azt Adrian von Hammerstein elnök-vezérigazgató elmondta: a vállalat fennállása, 1999 óta először érték el, hogy a pénzügyi év első fele nyereséges legyen. Az előző év eredményeihez képest lényegesen növelték a nyereséget, annak ellenére, hogy a bevételeik a dollár és az euró közti árfolyamváltozás, valamint az éles piaci verseny hatására csökkentek.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik