Belföld

Filmforgalmazókat bírságolt a versenyhivatal

admin
admin

2003. 11. 19. 14:01

A Mammut, az Eurocenter, a Lurdy Ház, a Duna Plaza, a Campona, a Westend és a MOM Park bevásárló központokban üzemelő mozik összejátszottak a jegyárak alakításában. A versenyőrök 203 millióra taksálták a versenykorlátozó magatartást.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa versenyjog ellenes magatartás miatt összesen 203 millió forintra bírságolt meg három filmforgalmazó céget – közölte a GVH.


A Budapest Film Kft.-vel szemben 37 millió, az Intercom Rt.-vel szemben 83 millió, a Ster-UCICE Kft.-vel szemben ugyancsak 83 millió forint bírságot szabott ki a versenytanács.

A GVH azért indított eljárást, mert 2002. április 25-én a budapesti multiplex mozik többségében a jegyárak jellemzően egységesen 100 forinttal emelkedtek és a hivatal vélelmezte, hogy ez törvényileg kiemelten tiltott versenykorlátozó magatartás következménye.

Az eljárás során megállapították, hogy a Mammut, az Eurocenter, a Lurdy Ház, a Duna Plaza, a Campona, a Westend, a MOM Park bevásárló központokban üzemelő mozik 35 jegyárában – nap és óra, valamint kedvezményes ár szerint – volt azonosság vagy nagyfokú hasonlóság, miközben a vállalkozások egymástól eltérő költséggel működnek és korábban árkövető magatartást folytattak.

Közvetlen bizonyítékul szolgált, hogy a Budapest Film Kft. és az Intercom Rt. képviselői célirányosan két ízben is beszéltek telefonon egymással, amelynek tartalma írásbeli bizonyítékból körvonalazható volt.

A versenytanács a kizárólagosan ható külső körülményekre és egyéb bizonyítékokra hivatkozó egyik védekezést sem fogadta el, mert azok nem okozhatták az árak kifogásolt egyöntetűségét.

A bírság kiszabásánál a hivatal figyelembe vette, hogy a vállalkozások a kiemelten védett árversenyt megszüntették egymás között legalább egy hónapra, a budapesti multiplex mozik többségében, amelyek a piac 95 százalékát uralták 2002-ben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

firo: 16.10.2018, Football, Landerspiel, National Team, Season 2018/2019, UEFA Nations League, FRA, France - GER, Germany Bundescoach Joachim LOW, GER, before the game | usage worldwide
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.