Belföld

Csökkent az építőipar teljesítménye

Az építőipari termelés volumene munkanaptényezővel kiigazítva szeptemberben 1,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, szezonálisan és munkanaptényezővel korrigálva 1,1 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Kiigazítatlan adatok szerint a szeptemberi termelés volumene megegyezett a 2002 szeptemberivel. Az első kilenc hónapban a termelés 1,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Augusztusban az építőipari termelés a korrigált adatok szerint 3,1 százalékkal haladta meg a júliusi szintet, és 5,2 százalékkal az egy évvel korábbit. Tavaly szeptemberben az építőipari termelés korrigálva 26 százalékkal haladta meg a 2001 szeptemberit, és 0,8 százalékkal nőtt augusztushoz képest. Az idén az építőipari termelésnek az év első kilenc hónapjában megfigyelt kismértékű csökkenését több tényező együttesen okozta – áll a KSH jelentésében.


A február-márciusi kedvezőtlen időjárás miatt a termelés az év első három hónapjában 15 százalékkal, ezen belül az egyéb építmények építése 20 százalékkal csökkent. Ezt a visszaesést a következő hónapok termelésnövekedése sem tudta teljes mértékben ellensúlyozni. Az előző évi növekedés legfontosabb tényezője, a közlekedés-fejlesztési beruházások egy része befejeződött, mások a korábbinál kisebb ütemben folytatódtak. Ennek következménye a legnagyobb, legalább 300 főt foglalkoztató szervezetek termelésének csaknem 10 százalékos visszaesése, a tavalyi dinamikus növekedés után. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének termelése 2003 szeptemberében 10,9 százalékkal alacsonyabb volt az előző évi magas bázisnál, az év első kilenc hónapjában pedig 10 százalékkal csökkent a 2002. január-szeptemberihez viszonyítva.


Az épületgépészeti szerelés termelése szeptemberben kiugróan, 39,9 százalékkal, évkezdettől pedig 13,1 százalékkal növekedett 2002 azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése szeptemberben 15,9 százalékkal emelkedett. Szeptemberben az épületek építése 2,3 százalékkal csökkent, ezzel szemben az egyéb építményeké 2,8 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az építőipari termelés értéke folyó áron számítva január-szeptemberben 1.018,9 milliárd forint volt, ezen belül a szeptemberi érték 153,5 milliárd forintot tett ki.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik