Belföld

Zöldek demonstrálnak a betétdíjrendelet késedelme miatt

A betétdíjról szóló kormányrendelet késedelme miatt figyelemfelkeltő demonstrációt tartott kedden Budapesten, a Batthyányi téren a Hulladék Munkaszövetség (Humusz), valamint a Lehet Más a Világ! hálózat.

A demonstrálók arra hívták fel a figyelmet, hogy az eldobható hulladékok jelentősen növekednek és késik az újrahasznosítható betétdíjas termékekről szóló kormányrendelet. A demonstrálók a korábbi környezetvédelmi minisztereket megszemélyesítve felgöngyölítettek egy eldobható műanyag flakonokból összeállított szőnyeget, amely az egyre halmozódó szeméthegyet jelképezte.

A demonstráción megjelent Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, aki elmondta, hogy elkészült a betétdíjakról és letétdíjakról szóló rendelet első változata, amelyről megkezdődött az egyeztetés. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a jövőben nagyobb arányban legyenek jelen a piacon a visszaváltható csomagolások és csökkenjen az eldobható csomagolóanyagok mennyisége. Persányi Miklós szerint nem tartható az az állapot, hogy az elmúlt másfél évtizedben másfélszeresére nőtt az egy főre jutó hulladék térfogata.

A miniszter hangoztatta: a tárca elszánt arra, hogy korszerű hulladékgazdálkodást valósítson meg Magyarországon és ennek egyik eleme az eldobható csomagolóanyag mennyiségének csökkentése. Persányi Miklós emlékeztetett arra, hogy sikerült a környezetterhelési díj bevezetését elérni. A minisztérium a hulladékgazdálkodás területén komplex rendszerben gondolkodik, amelyben az újrahasznosítást ösztönzik. Ebbe beletartozik a betétdíjas rendszer, a termékdíj, a szelektív hulladékgyűjtés, a környezetszennyező technológiák felváltása.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a következő évben az elektromos, elektronikus termékekre is termékdíjat szeretnének bevezetni, meg kell oldani a gépkocsi-roncsok kérdését, illetve a reklámhordozó termékek esetében is fontos lenne a termékdíj bevezetése. Nem csak új termékdíjak bevezetésén gondolkodnak, hanem a meglévők esetében is elképzelhető a mérték megváltoztatása.

A demonstráción Szilágyi László, a Humusz alelnöke és Csillag Gábor, a Lehet Más a Világ! hálózat szóvivője átadta a miniszternek azt az ötezer aláírást, amely a visszaváltható csomagolóanyagok térnyeréséért emel szót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik