Belföld

Schrödert megerősítették a pártelnöki tisztségében

Gerhard Schrödert megerősítették a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökének posztján. A bochumi pártkongresszuson hétfőn este lezajlott szavazáson Schröder a megszerezhető támogató voksok 80,83 százalékát kapta meg, 7,75 százalékkal kevesebbet, mint a két évvel ezelőtti nürnbergi megméretésen.

Schröder “tisztességes eredményről” beszélt, az első kommentáló megjegyzésekben a “közepes” minősítés is szerepelt. A leggyengébb eredményt – 75,98 százalékot – 1999 áprilisában érte el, amikor Oskar Lafontaine-től átvette az SPD vezetését. Az 59 éves Schröder ötödik éve Németország kancellárja is.

A pártelnök-kancellár az 506 érvényes szavazatból 409 támogató voksot kapott, 77 küldött szavazott ellene, húszan tartózkodtak. Schröder újraválasztása előtt elmondott beszédében több támogatást kért pártjától, a társadalomtól, a politikai és a gazdasági élettől a karcsúsított jóléti állam megtartásáért indított reformokhoz. A reformok, amelyek törvénytervezetek formájában a parlament előtt vannak, a német gazdasági élet felpezsdítését és a szociális kiadások megkurtítását irányozzák elő.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik