Belföld

Részben az ellenzék is egyetértett az autópálya-programmal

Fenntartások megfogalmazása mellett az ellenzék is egyetértett a gyorsforgalmi közúthálózat fejlesztésről szóló törvényjavaslat céljával kedden a parlamentben. A kormány kiemelt feladatként kezeli az autópálya-fejlesztést, amely hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez, a regionális különbségek mérsékléséhez és a munkahelyteremtéshez - hangoztatta expozéjában Csillag István.

A gazdasági és közlekedési miniszter elmondta, a javaslat célja azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyek garanciát nyújtanak hazánk gyorsforgalmi közúthálózatának eddigieknél rövidebb időn belül történő fejlesztésére.A törvényjavaslat szerint 2005 és 2007 között összesen 1089 milliárd forintból 636 kilométer autópálya és autóút építhető meg. Ennek forrásai a központi költségvetés, az Európai Unió támogatási alapjai, illetve a magántőke; az előterjesztés ezek arányát nem nevezi meg.

Csillag István hangsúlyozta, a szabályozás alapvetően a pénzügyi források meghatározására és a különböző engedélyezési eljárások gyorsítására, ezzel összefüggésben bizonyos eljárási szabályok alkotmányos keretek között történő egyszerűsítésére irányul.Ugyanakkor figyelemmel van az egészségvédelem, a környezetvédelem és a kulturális örökség megvédésének általános szabályaira is – tette hozzá a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik