Belföld

Az ötödik legkedveltebb német uticél vagyunk

A német utazási szakma bizakodva tekint a jövő évre, reálisnak tartja az 5 százalékos növekedést - jelentette ki Klaus Frank, a szerdán kezdődő lipcsei utazási vásár szervezője.

A lipcsei utazási vásáron 1070 kiállító jelezte részvételét 59 országból és régióból, az idei vásár partnerországa Magyarország. Erdei János, a Magyar Turizmus Rt.-nek a német-osztrák-holland régióért felelős igazgatója Lipcsében úgy nyilatkozott, hogy az idén a magyar idegenforgalom mintegy 3 millió német vendéggel számol, jövőre körülbelül 3,5 millióval. Harald Schmidt, a LEIF kutatóintézet részéről elmondta, hogy 2003-ban Magyarország az ötödik helyen szerepelt a keletnémetek körében a kedvelt úti célok között.


Változatlanul toronymagasan vezet Spanyolország, ahová az egykori NDK-ból 1,6 millióan utaztak az idén. Az intézet felmérése szerint jövőre is Spanyolország lesz a legkeresettebb úti cél. Schmidt elmondta, hogy a keletnémetek utazási kedve az idei évben, a pesszimista várakozások ellenére, alig csökkent. A megkérdezettek 73 százaléka utazott el valahova nyaralni. Jelenleg a keletnémetek 48 százaléka tervezi, hogy 2004-ben nyaral majd valahol, ami viszont csökkenő tendenciát jelez: az elmúlt években állandóan 50 százalék felett volt azoknak az aránya, akik már ősszel eldöntötték, hogy szétnéznek a nagyvilágban. A német utazási irodák és utazásszervezők szövetségének felmérése szerint az utaztatásokkal foglalkozó háromnegyede számít két év stagnálás után pozitív fejleményre a következő üzleti évben.


 

Ajánlott videó