Belföld

Nyárra elkészül a Makovecz-féle Polgárok Háza

A polgári köröknek és civil szervezeteknek 2004. június 31-re méltó otthona lesz a Polgárok Háza - közölte a VIII. kerületi épület előtt megtartott sajtótájékoztatóján Hende Csaba kedden.

“Az 1600 négyzetméter alapterületű ház méltó teret és lehetőséget fog nyújtani a civil szervezetek kulturális, oktatási és közösségi életéhez” – hangoztatta a Szövetség a Nemzetért Alapítvány kuratóriumának elnöke, MDF-es parlamenti képviselő.
Hende Csaba a felújítási munkák megkezdése kapcsán elmondta: az elmúlt esztendőben sok-sok polgári kör és egyéb civil szervezet biztatására “vágtak bele az épület megvásárlásába”, amely hároméves részletre 100 millió forintba kerül. Kétévi részletet már kifizettek és biztosított jövő év augusztus 31-ig a harmadik részlet kifizetése is, és a Makovecz Imre irodája által elkészített felújítási tervre megkapták a jogerős építési engedélyt.

Hende Csaba elmondta, hogy a kuratórium nyilvános pályázatot hirdetett a kivitelezési munkákra, amelyet a legkedvezőbb ajánlatot tevő Agimpex Kft. nyert el.

“A magyar civil társadalom működése során ismereteim szerint soha nem volt arra példa, hogy ilyen rövid idő alatt, ilyen kevés eszközzel, kis reklám mellett, ilyen nagy mennyiségű, mintegy 140 millió forint készpénzadomány gyűljön össze a mai napig az alapítvány számláján” – mondta Hende Csaba. Hozzátette, arra kérik a támogatóikat, hogy a felújítás költségéhez is járuljanak hozzá.

Közölte: Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöke javaslatára minden adományozó nevét kis névtáblával megörökítik az épületben, és a több mint tízezer adományozó díszes téglajegyet kap, egy köszönő oklevelet, Orbán Viktor és Makovecz Imre aláírásával.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, többnyire egy-kétezer forintos adományok érkeztek, de vállalkozásoktól voltak nagyobb összegű adományok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik